Hlavní obsah

Češi se v angličtině zhoršili, ukázal průzkum

Novinky,

Že by se Češi v ovládání angličtiny mírně zhoršili? V mezinárodním srovnání ano. Podle nyní zveřejněného letošního šetření globální vzdělávací společnosti EF Education First totiž ČR v žebříčku stovky zemí meziročně kleslo z 20. na 23. místo. Nejlepší jsou Nizozemci, kteří se střídají se Švédy. Hodnotily se státy, které mají angličtinu jako druhý jazyk.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Index výsledků dovedností v anglickém jazyce 2019

Článek

Společnost s ústředím ve Švýcarsku žebříček jako každý rok určila na základě výsledků testů více než milionu dospělých ve 100 státech, kde angličtinu mají jako frekventovaný druhý, nikoli však mateřský jazyk. Angličtina je světově nejrozšířenějším jazykem, ačkoli většina jeho uživatelů nejsou rodilí mluvčí.

Na rozdíl od loňska měli čeští muži o něco lepší skóre než ženy.

Jsou jazykové znalosti angličtiny v Česku horší než dříve? Možná ne, jen ostatní země učinily větší pokrok, jak vyplývá z již devátého vydání výzkumu, takzvaného Indexu dovedností angličtiny od EF (EF English Proficiency Index).

Výsledky srovnávají znalost angličtiny, jednak tedy komunikační dovedností v tomto jazyce, jednak způsoby jeho výuky v daných zemích.

Pod Polskem a Maďarskem, ale před Slovenskem

Skóre České republiky, které se měří podle výsledků bezplatných online testů anglického jazyka provedených na webových stránkách společnosti, kleslo z loňského 59,99 na 59,30 v tomto roce.

Přesto je hodnocení dost dobré na to, aby si Česká republika udržela status jedné z patnácti zemí s vysokou úrovní anglického jazyka. Česko je sice pod Maďarskem (15. příčka), Rumunskem (16.), Keňou (18.) i Řeckem (22.), ale před Bulharskem (22.) a Slovenskem, které skončilo na 25. místě. Rovněž třeba před Francií (31.), která se nevešla do první třicítky.

Na rozdíl od loňska měli čeští muži o něco lepší skóre než ženy. Muži skončili s indexem výsledků dovedností 60,12, ženy dosáhly na skóre 58,85. V celosvětovém měřítku jsou ale ženy průměrně o trošku lepší.

V angličtině si nejlépe vede sever Evropy, Česko si polepšilo

Věda a školy

Jenže zatímco si od roku 2015 udržujeme vysoké hodnocení anglické způsobilosti, oproti roku 2016 jsme však klesli o sedm pozic. Tehdy byla ČR v onom žebříčku šestnáctá, byť je třeba doplnit, že tehdy se posuzovalo jen 72 zemí.

Vede sever Evropy

Nizozemsko letos předstihlo loňskou „jedničku“ Švédsko, přičemž Nizozemci dosáhli na skóre 70,27. První pětici uzavírají Norsko, Dánsko a Singapur. Seznam prvních 14 zemí zahrnuje státy, které mají podle EF úroveň angličtiny velmi vysokou. Patří sem i tito čeští sousedé: Rakousko (8.), Německo (10.) a Polsko (11.). Čtrnáctku uzavírají Chorvaté.

V desítce nejlepších států jsou jen dva mimoevropské, a to Singapur a Jihoafrická republika. Obecně nejvyšší úroveň angličtiny je na severnějších částech Evropy, což souvisí s historickými vazbami těchto území na Velkou Británii. Celkově si Evropa stojí tak dobře i proto, že je zde angličtina jednou ze tří „úředních řečí“ Evropské komise – s francouzštinou a němčinou.

Hradecká univerzita uspěla v mezinárodním hodnocení VŠ od studentů, mezi českými nejvíce

Věda a školy

Na nejvyšších příčkách jsou tedy evropské státy, což se odráží i na nejvyšší průměrné úrovni mezi kontinenty. Na druhém místě je Asie, která přitom před lety ve srovnání celých světadílů (či rozsáhlejších regionů) vedla. Oblasti Latinské Ameriky si tak dobře nestojí, angličtinu zde logicky potlačuje španělština.

Konkrétně jsou průměrné znalosti podle tohoto testování například ve Francii, Španělsku, Itálii nebo Číně, nízké v Rusku, Japonsku či Mexiku. Nejslabší pak v Africe a zejména na Blízkém a Středním Východě: Turecko, Irák, Saúdská Arábie, Kyrgyzstán. Úplně poslední 100. místo však v indexu výsledků dovedností v angličtině z hodnocených zemí obsadila africká Libye.

Anketa

Jak ovládáte angličtinu?
Jako rodilý mluvčí slovem i písmem
15,6 %
Domluvím se
40,2 %
Rukama nohama
20,2 %
Vůbec
24 %
Celkem hlasovalo 4366 čtenářů.

Reklama

Související články

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Mezi nejlepší maturanty na světě se letos dostala studentka gymnázia Nový PORG v pražské Krči Sára Davidová. Plného počtu bodů u mezinárodní takzvané IB...

Výběr článků

Načítám