Hlavní obsah

Časosběrné video ukazuje, jak sopečné plyny na Islandu ovlivňují počasí. Vulkán stále soptí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodné časosběrné video ukazuje, jak plyny vycházející z aktivní sopky na Islandu ovlivňují tamní okolní počasí. Na záběrech ze soboty 1. května, které zprostředkovala agentura AP, vidíme oblak plynu stoupající z kráteru vulkánu Fagradalsfjall v údolí Geldinga.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběr ukazuje, jak plyny vycházející z islandské sopky ovlivňují okolní počasíVideo: Newsflare, AP

 
Článek

„Sopečné (vulkanické) plyny ovlivňují mraky, protože plyny obsahují aerosoly – malé částice, kolem kterých se mraky tvoří,“ poznamenal islandský fotograf Hafstein Robertsson, který dal video dohromady.

Sopka začala vybuchovat letos 19. března a nadále v této činnosti pokračuje.

Na Islandu vybuchla sopka nedaleko Reykjavíku

Evropa

Fagradalsfjall je aktivní štítová sopka na islandském poloostrově Reykjanes ve vulkanickém komplexu Krísuvík, asi 40 kilometrů jihozápadně od Reykjavíku. S výškou 385 m n. m. je nejvyšším vrcholem poloostrova.

Zemětřesení jako předzvěst

V období od prosince 2019 až do března 2021 otřásal oblastí poloostrova Reykjanes roj zemětřesení (dvě dosáhly magnitudy 5,6), zřejmě kvůli narušení hráze s magmatem pohybujícím se pod poloostrovem, což vyvolalo obavy z bezprostřední erupce.

Zvýšenou seismickou aktivitu zde tedy registrovali už koncem předminulého roku, otřesy se vystupňovaly letos v únoru.

Zemětřesení na Islandu mohou předznamenávat sopečnou erupci, upozorňují vědci

Věda a školy

A sopka se skutečně v březnu probudila. Byl z toho poprask především v Evropě, zatímco obyvatelé severské země k vulkánu hned začali podnikat výpravy.

Úřady na to rychle zareagovaly a nechaly vytvořit stezku údolím Geldinga, která návštěvníky k cíli bezpečně dovede – a zároveň aby se trochu zkorigovalo tehdejší množství lidí, kteří si chtěli činnou sopku Fagradalsfjall prohlédnout.

Island rychle reaguje. K vybuchlému vulkánu vytvořil stezku pro turisty

Cestování

Podle vulkanologa z Islandské univerzity Thorvaldura Thordarsona jde o perfektní turistickou erupci. „Přesto upozorňuji, nechoďte moc blízko,“ varoval v březnu návštěvníky.

Jde o první erupci na poloostrově Reykjanes za téměř 800 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám