Hlavní obsah

Zemětřesení na Islandu mohou předznamenávat sopečnou erupci, upozorňují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes dva týdny čelí obyvatelé Islandu sérii zemětřesení, zaznamenali jich přes 20 tisíc. Vědci se domnívají, že otřesy by mohly předznamenávat velkou sopečnou erupci, napsala agentura Reuters.

Zemětřesení mohou předznamenávat sopečnou erupci, míní vědciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Otřesy probudily dokonce i sopečnou aktivitu u hory Keilir, která leží přibližně 35 kilometrů od hlavního města Reykjavíku a naposledy byla aktivní ve 12. století.

Island se otřásá, po devíti staletích se k životu probudila sopka Keilir

Evropa

Nynější zemětřesení jinak podle magazínu National Geographic otřásala zejména domy na poloostrově Reykjanes, což je poloostrov na jihozápadě Islandu, nedaleko od Reykjavíku.

Islandský meteorologický úřad proto varoval veřejnost, aby se vyhýbala strmým terénům, protože tam mohou padat kameny a panuje zde též zvýšené riziko sesuvů půdy.

Rok 2010 se opakovat nemá

Naštěstí je nepravděpodobné, že by jakákoli erupce byla tak silná jako v roce 2010, kdy islandská sopka v ledovci Eyjafjallajökull vychrlila popel až do výšky 19 kilometrů, což způsobilo zrušení zhruba 900 letů nad Evropou i Atlantickým oceánem.

Etna v noci opět soptila, vychrlila popel do výšky čtyř kilometrů

Věda a školy

Je to z toho důvodu, že současný „roj” zemětřesení je způsoben dvěma tektonickými deskami, které se od sebe vzdalují, tudíž magma proudí do dutin vytvořených tímto odtrhujícím pohybem. To pravidelně vede k pomalému odtoku velkého množství lávy na rozlehlé plochy.

Chorvaty znervózňují propadliny po zemětřesení

Evropa

Destruktivní by to mohlo být pro půdu a stavby, tok je ale obvykle příliš pomalý na to, aby byl nebezpečný pro lidi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám