Hlavní obsah

Island se otřásá, po devíti staletích se k životu probudila sopka Keilir

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Ačkoli je Island seismicky aktivní oblastí, 18 tisíc otřesů během minulého týdne považovali i místní za enormně vysoké číslo. Otřesy probudily také sopečnou aktivitu u hory Keilir, která leží přibližně 35 kilometrů od hlavního města Reykjavíku a naposledy byla aktivní ve 12. století.

Foto: Profimedia.cz

Hora Keilir poblíž islandského hlavního města Reykjavíku

Článek

„Oblast mezi Keilirem a Litla Hrútar vykazuje známky propadu, což značí bezprostřední erupci,“ uvedla Kristín Jónsdóttir z islandského meteorologického úřadu. Uklidňuje však, že láva by případně vytekla do neobydleného území, a tudíž by nijak neměla ohrozit obyvatele.

Měli jsme několik otřesů na úrovni tří až čtyř stupňů za posledních dvanáct hodin, ale zatím žádné stopy po lávě. Ta si zřejmě ještě hledá cestu na povrch.

Úroveň výstrahy vzrostla ze žluté na oranžovou. Viðir Reynisson z civilní obrany ostrova na čtvrteční tiskové konferenci uvedl, že je velmi pravděpodobné, že erupce začne „během několika příštích hodin“. Doprovázena bude silnými otřesy půdy, a to v rozmezí 6 až 6,5 stupně Richterovy škály.

Aktivitu sopky v přímém přenosu sledují i kamery na místním webu.

Z Etny stoupá mohutný dým, na Sicílii uzavřeli letiště

Zahraniční

„Zažili jsme poměrně poklidnou noc. Měli jsme několik otřesů na úrovni tří až čtyř stupňů za posledních dvanáct hodin, ale zatím žádné stopy po lávě. Ta si zřejmě ještě hledá cestu na povrch,“ napsal na Twitteru ředitel nouzové reakce Gísli Ólafsson.

Islanďané v posledním týdnu zažili rekordní počet 18 tisíc zemětřesení. Nejsilnější otřes měl sílu 5,6 stupně, 27. února a 1. března se objevily ještě dva případy, kdy se otřesy dostaly přes pět stupňů.

„Zemětřesení už jsem zažila několikrát, ale ne tolik za sebou. Je velmi neobvyklé, když se země chvěje 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Cítíte se vůči přírodě slabí a bezmocní,“ řekla CNN obyvatelka Reykjavíku Auður Alfa Ólafsdóttir.

Pomyslnou první řadu přitom obsadili obyvatelé rybářského města Grindavík. „Začalo to asi před rokem, ale v poslední době jsou ty otřesy znepokojující. Nemám strach, ale je to nepohodlné. Minulou noc mě to probudilo dvakrát, ale musím se s tím naučit žít,“ uvedl učitel místní rybářské univerzity Páll Valur Björnsson.

Island patří k seismicky aktivním oblastem, protože leží na rozhraní dvou litosférických desek v oblasti Středoatlantského hřbetu. Nejznámějším případem erupce v poslední době je sopka Eyjafjallajökull, která vybuchla 21. března 2010. Za první tři dny po erupci uniklo do ovzduší 140 milionů metrů krychlových sopečného materiálu, popel vystoupal až do výše devíti kilometrů a kromě Islandu paralyzoval leteckou dopravu v celé Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám