Hlavní obsah

Na Islandu vybuchla sopka nedaleko Reykjavíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Na Islandu poblíž Reykjavíku v noci na sobotu vybuchl vulkán. Informoval o tom islandský meteorologický úřad. Mezinárodní letiště Keflavík podle agentury Reuters nejdříve pozastavilo veškeré příchozí a odchozí lety. Později pak začalo dávat jednotlivým aerolinkám na výběr, zda chtějí lety rušit, či nikoliv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky na IslanduVideo: Reuters

 
Článek

Výbuch nastal na poloostrově Reykjanes zhruba 30 kilometrů na jihozápad od metropole, uvedl islandský meteorologický úřad.

Oblast je ohniskem sopečné a seismické aktivity. Islanďany za poslední čtyři týdny vyrušilo až 40 tisíc zemětřesení, z nichž některá dosáhla síly až 5,7 stupně. Od roku 2014 bylo přitom běžně zaznamenáno zhruba 1-3 tisíce zemětřesení za rok. Vědci tentokrát sopečnou erupci předpovídali.

Zemětřesení na Islandu mohou předznamenávat sopečnou erupci, upozorňují vědci

Věda a školy

Tamní média ukazují obrázky noční oblohy ozářené jasně červenou barvou. Na místo se vydal vrtulník s vědeckým osazenstvem, aby posoudil rozsah erupce, sdělilo letiště Reuters.

První známky sopečné činnosti zaznamenala meteorologická stanice ve 22:40 SEČ. Erupci pak potvrdily satelitní snímky a webové kamery, uvedla stanice na svém webu. Na twitteru napsala, že seismografy ale zaznamenaly jen velmi malé turbulence.

Foto: Vf.is, Reuters

Ozářená obloha po erupci sopky v oblasti Fagradalsfjall na Islandu

Islandské mezinárodní letiště Keflavík a malý rybářský přístav Grindavik se nacházejí jen pár kilometrů od místa výbuchu. Oblast ale není obydlená a nečeká se, že by erupce někoho ohrozila, napsala agentura AFP.

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe pomalu vzdalují rychlostí asi dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení. Zdrojem poslední vlny otřesů byla velká masa roztavené horniny známé jako magma, která se pohybovala asi kilometr pod povrchem poloostrova a snažila se prodrat na povrch.

Foto: Icelandic Meteorological Office, Reuters

Výbuch vulkánu na Islandu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám