Hlavní obsah

Island rychle reaguje. K vybuchlému vulkánu vytvořil stezku pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Islandu se o víkendu probudila k životu sopka Fagradalsfjall. Byl z toho poprask především v Evropě, zatímco obyvatelé severské země k vulkánu nedaleko Reykjavíku začali podnikat výpravy, aby si ho prohlédli zblízka. Úřady na to rychle zareagovaly a nechaly vytvořit stezku, která návštěvníky k cíli bezpečně dovede, uvádí server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Turisté si nad lávou opékají i párky.

Článek

Stezka údolím Geldinga na poloostrově Reykjanes je dlouhá 3,5 kilometru. Úřady ji vytvořily, aby trochu zkorigovaly množství lidí, kteří si chtějí činný vulkán prohlédnout na vlastní oči. Od víkendu jich bylo už zhruba deset tisíc. „Lidé do oblasti vstupovali z mnoha různých směrů,“ vysvětlil pro agenturu Reuters projektový manažer z oddělení civilní ochrany a krizového managementu Gunnar Gylfason.

Vulkán soptí i nadále, návštěvníky to však nikterak neděsí. Nad sopkou létají s drony, někteří si také opékají párky. Podle vulkanologa z Islandské univerzity Thorvaldur Thordarsona jde o perfektní turistickou erupci. „Přesto upozorňuji, nechoďte moc blízko,“ varoval návštěvníky.

Někteří podceňují oblečení

Oblast je aktuálně pod dohledem, aby turisté nechodili do nebezpečných míst. Několik návštěvníků už navíc potřebovalo pomoc záchranářů, protože dorazili bez jídla nebo špatně oblečeni.

Je nejisté, jak dlouho bude přírodní podívaná ke zhlédnutí. „Může skončit zítra nebo bude aktivní ještě pár dekád,“ konstatuje Gylfason. Láva aktuálně vytéká v množství deseti kubických metrů za sekundu.

Jde o první erupci na poloostrově Reykjanes za téměř 800 let. Zvýšenou seismickou aktivitu tu registrovali už před 15 měsíci, otřesy se vystupňovaly minulý měsíc. Poslední týdny zasáhlo krajinu na 50 malých zemětřesení, některá z nich dosáhla čtvrtého i vyššího stupně.

Češka na Islandu pozorovala erupce vulkánu z první řady

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám