Hlavní obsah

Ve školách budou stejné testy jako v Rakousku

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve školách se bude testovat antigenními testy od čínské společnosti LEPU Medical. Jde o stejné testy, jaké se používají v Rakousku. Děti by měly odběr zvládnout samy bezbolestným stěrem z přední části nosních dírek.

Foto: Marcela Hálová

Testy od firmy LEPU Medical

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek oznámil, že první dodávka testů do Česka dorazí 28. února v počtu 800 tisíc kusů. Stát za jeden test zaplatí 65 korun. První várka tak celkově vyjde na 52 milionů korun.

Urychleně zajistěte testy do škol, vyzvala školská tripartita

Věda a školy

Testy by do ČR měly dorazit letecky pouhý jeden den před plánovaným návratem studentů do škol. Hamáček uvedl, že se oficiální cestou ještě pokusil požádat čínské úřady, zda by nešlo testy přivézt rychleji. Aktuální termín dodávky označil za šibeniční, přesto věří, že se do návratu dětí do škol stihne.

Testování dětí doma v Rakousku již funguje.Video: Marcela Hálová

„Budeme muset nastavit systém distribuce tak, aby testy byly co nejrychleji rozvezeny do krajů. My s tím máme zkušenosti, takže předpokládám nasazení hasičského záchranného sboru a krajských distribučních center,“ doplnil Hamáček.

Rozvážka testů do škol má začít nejpozději příští týden

Domácí

Stejným způsobem na jaře probíhal rozvoz respirátorů a dalších ochranných pomůcek.

Testy do ČR dodá společnost Tardigrad International Consulting. Celkem jich bude přes 3,6 milionu. Jejich celková cena by pak měla vyjít na více než 237,5 milionu korun.

Podle Hamáčka nabídka této společnosti splnila jako jediná požadavky ze všech devíti zájemců. Hlavní problém byl zejména v tom, že ostatní dodavatelé podle ministra nedokázali splnit termín dodání testů.

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

Kvůli epidemii nemoci covid-19 jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol, ostatní mají výuku na dálku. Od 1. března by se podle vlády měly do lavic vrátit závěrečné ročníky středních škol a postupně pak i další. Podmínkou je právě zajištění testů na covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám