Hlavní obsah

Blíží se kometa Leonard. Její jasnost však neroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kometu Leonard, navzdory původním očekáváním, asi nebude možné spatřit pouhým okem, její jasnost totiž neroste, sdělil místopředseda České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan. První letos objevená kometa měla být podle astronomů nejjasnější kometou roku 2021. K Zemi se nejvíce přiblíží 12. prosince a nejlepší podmínky pro pozorování se očekávaly zhruba mezi 3. a 10. prosincem.

Foto: Michael Jäger

C/2021 A1 (Leonard) z 11. listopadu

Článek

„S kometami je to jako se závodními koňmi, říká se. Protože sázky na ně jsou často velmi nejisté. Jasnost komety se často nechová podle předpovědi, že by se měla kometa s přiblížením ke Slunci spořádaně stále zjasňovat,“ poznamenal Suchan.

„To se děje právě nyní s kometou Leonard, která dávala naději na prosincovou podívanou prostým okem, bez dalekohledu. Pozorování z posledních dní ale ukazují na pozvolné zastavení růstu její jasnosti. A protože jasnost komety velmi záleží na aktivitě jejího jádra, tedy kolik především prachu se z jádra komety uvolňuje, může tato skutečnost např. znamenat možný začátek rozpadu komety,“ vysvětlil místopředseda ČAS.

Je potřeba další zkoumání

Pesimistická předpověď podle Suchana nicméně zatím není jistá a až další pozorování potvrdí, co se přesně děje.

„Společnost pro meziplanetární hmotu při ČAS analyzovala astrometrická data a kometa se zatím nijak nevychyluje ve své dráze, což rozpad jádra komety nepotvrzuje. Co kometa dál chystá, nelze odhadnout,“ dodal.

Sluneční soustavou uhání největší kometa, jakou jsme kdy viděli

Věda a školy

Kometa podle Suchana může velmi rychle zeslábnout či po rozpadu téměř zmizet z oblohy a zůstat viditelná pouze pro velké dalekohledy. „Nebo může dojít k nečekanému výraznému zjasnění. Jestli ale její jasnost překročí hranici k pozorování okem, je nyní velká otázka,“ řekl.

Pozorování od poloviny listopadu

Podle více než týden starých slov astrofotografa a popularizátora astronomie Petra Horálka bylo už tehdy těžké povědět, jak bude kometa viditelná. „V tuto chvíli (23. listopadu) je ještě kometa pod hranicí viditelnosti pouhýma očima. Ale očekává se, že lepší viditelnost by se měla projevit kolem 6. prosince,“ zmínil.

„Mezi 6. a 12. prosincem by měla být už tak jasná, že, pokud tedy bude opravdu nad hranicí viditelnosti očima, by měla být viditelná mimo města,“ doplnil s tím, že kometu lidé spatří jen časně ráno.

„A bude to čím dál horší, čím blíže to bude k datu 12. prosince. Bude vidět někdy mezi čtvrtou a šestou ráno nad východním obzorem. Každý den bude níž a níž u obzoru,“ upozornil už koncem listopadu.

NASA znovu ocenila snímek českého astrofotografa. Zachytil loňskou kometu

Věda a školy

Pomocí malých dalekohledů mohli lidé kometu Leonard spatřit už ve druhé polovině listopadu, podle astronoma Martina Maška (operátor robotických dalekohledů FRAM Fyzikálního ústavu AV ČR na observatořích Pierra Augera v Argentině a CTA v Chile a La Palmě) s dobrou viditelností po třetí hodině ranní. Tato pozorování však poněkud rušil Měsíc v úplňku.

Podle Maškova dřívějšího vyjádření by hranici dobré viditelnosti mohla kometa překročit v prvních prosincových dnech. V takovém případě by ji lidé, z míst bez světelného znečištění, mohli spatřit pouhým okem. Měsíc v tu dobu bude navíc v novu.

Astrofotograf vytvořil mimořádně detailní snímek Měsíce. Vidíme každý kráter

Věda a školy

Poté se má kometa dostat do souhvězdí Pastýře, 6. prosince projde nad jasnou hvězdou Arcturus a 8. prosince přejde do souhvězdí Hada.

Kolem Slunce zřejmě neletí poprvé

Kometu C/2021 A1 (Leonard) objevil americký výzkumník Gregory Leonard letos 3. ledna na observatoři Mount Lemmon v Arizoně. Zatímco v době objevu se nacházela 737,5 milionu kilometrů od Země, 12. prosince se přiblíží na pouhých 34,9 milionu km.

Foto: Catalina Sky Survey

Dráha komety Leonard ve Sluneční soustavě

Největší přiblížení ke Slunci kometa absolvuje 3. ledna 2022 ve vzdálenosti 92 milionů kilometrů od naší hvězdy, stojí na webu České astronomické společnosti.

Podle vědců kometa v dávné minulosti pravděpodobně absolvovala již jeden oblet kolem Slunce.

Reklama

Související články

Sluneční skvrny ohlásily geomagnetickou bouři

Ve Španělsku zaznamenali skvrny na Slunci, informovovala agentura Reuters. Podle odborníků to v tomto případě znamená, že se k Zemi blíží geomagnetická bouře....

Výběr článků

Načítám