Hlavní obsah

Astrofotograf vytvořil mimořádně detailní snímek Měsíce. Vidíme každý kráter

Americkému fotografovi astronomických jevů se zase jednou něco povedlo. Andrew McCarthy, snímající často např. i průlety Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) před Měsícem (úvodní ilustrační foto), tentokrát přišel s opravdu krásným a vskutku detailním vyobrazením naší přirozené družice. Výsledný snímek se skládá z 200 tisíc záběrů, které dal dohromady, a je tak vidět každý možný měsíční kráter.

Foto: Andrew McCarthy, Profimedia.cz

Starší McCarthyho snímek: průlet ISS mezi Zemí a Měsícem

Článek

Astrofotograf poskládal dohromady na 200 tisíc snímků Měsíce, aby poskytl „dosud nejhlubší pohledy na členitý povrch Měsíce“ a odhalil tak „každou horu, kráter a jeskyni“ na lunárním povrchu v neuvěřitelných a zřejmě dosud nevídaných detailech - v rámci tak velké měsíční oblasti (tj. polokoule).

Výsledek práce s 200 tisíci snímky Měsíce.

Andrew McCarthy vytvořil snímky pomocí 3D softwaru, využil k tomu rovněž údaje o místních výškových profilech od vesmírné agentury NASA.

Svět zažil nejdelší částečné zatmění Měsíce za 581 let

Věda a školy

„Určitým zveličením nadmořské výšky útvarů na Měsíci můžete skutečně předvést, jak odlišné jsou různé úrovně měsíční krajiny. Vysoce krátery posetá tamní ‚vysočina‘ se zdá neuvěřitelně zrádná ve srovnání s hladkým čedičem v měsíčních ‚mořích‘,“ popsal podle serveru The Daily Mail McCarthy, který nyní působí v americkém státě Arizona.

Zaměřuje se hodně na Měsíc a Slunce

Jde o velmi aktivního pozorovatele podobných úkazů. V listopadu připravil třeba i kompozitní fotografii dlouhého částečného zatmění Měsíce.

V dubnu zase natočil jedny z nejčistších záběrů Slunce pořízených ze Země.

Astrofotograf natočil jedny z nejčistších záběrů Slunce pořízených ze Země

Věda a školy

Americký astrofotograf pořídil záběry, jak ISS s pracujícími astronauty proletěla před Měsícem

Věda a školy

Na Twitteru se sám představuje jako „normální chlapík s teleskopem“.

Výzkumníci dali dohromady první komplexní geologickou mapu Měsíce

Věda a školy

V této souvislosti se ještě sluší připomenout, že v dubnu 2020 prezentovali vědci toto své dílo: s využitím množství starých i nových dat se jim poprvé podařilo komplexně zmapovat a jednotně klasifikovat celý lunární povrch.

Na výsledné mapě „Sjednocená geologická mapa Měsíce” (Unified Geologic Map of the Moon) se podíleli zejména odborníci z amerického USGS Astrogeology Science Center.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám