Hlavní obsah

Astronauti NASA otestovali výtah, který je má z kosmické lodě snést na povrch Měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) otestovali na Zemi výtah, který je má do konce tohoto desetiletí – a ideálně již v roce 2025 – dopravit na povrch Měsíce. Výtah je součástí přistávacího modulu Starship pro program Artemis, buduje ho soukromá společnost SpaceX miliardáře Elona Muska.

Foto: SpaceX

Astronauti NASA Nicole Mannová a Doug Wheelock s pomocí technika provádějí výcvik v modelu výtahového systému HLS.

Článek

Na to, že astronauti NASA testovali koncept výtahu (replika výtahového systému ve výrazně menším měřítku) pro lunární lander, který přivede lidi zpět na povrch Měsíce, upozornil tento týden portál Space.com.

Kosmická loď Starship HLS (Human Landing System - přistávací systém pro posádku) dopraví dva astronauty na povrch Měsíce z posádkového modulu Orion. Plavidlo poslouží i jako obydlí posádky během plánovaného týdenního pobytu na Měsíci a následně je vynese zpět k Orionu.

Vzhledem k tomu, že modul Starship je 50 metrů vysoký a ubikace pro posádku se nachází blízko vrcholu vesmírné lodě, bude HLS potřebovat výtah s košem pro přepravu posádky a zásob dolů na povrch, konstatuje web Universe Today.

Vědci chtějí kvůli chystanému dobývání Měsíce chránit některé lunární oblasti

Věda a školy

Model výtahu přistávacího systému vyzkoušeli před Vánoci astronauti Nicole Mannová a Doug Wheelock. Dvojice byla oděná ve skafandrech, aby otestovala omezení spojená s pohybem a prací na Měsíci. Testovaný model výtahu se skládá z funkčního koše a ovládacího rozhraní.

„Test umožnil astronautům interakci s konstrukcí výtahového systému a posloužil jako funkční demonstrace hardwaru a zároveň poskytl možnost získat cennou zpětnou vazbu od posádky,“ uvedla NASA v prohlášení.

Odklad na rok 2027?

NASA chce v rámci programu Artemis vrátit po více než 50 letech člověka na Měsíc. Na konci loňského roku úspěšně zakončila misi Artemis I, kdy modul Orion bez posádky obletěl Měsíc a vrátil se zpět na Zemi.

Následující mise Artemis II zopakuje tyto kroky s posádkou a mise Artemis III má v plánu vyslat dva astronauty na povrch Měsíce.

Exploze osm minut po startu. Druhý testovací let Muskovy rakety Starship nevyšel

Věda a školy

Let je předběžně plánovaný na prosinec 2025, může ale být odložen až na rok 2027. Důvodem jsou podle Space.com problémy při vývoji a konstrukci HLS od SpaceX, jejíž loď Starship nedávno vybuchla při druhém testovacím letu, ale i se skafandry vyvíjenými společností Axiom Space.

Americký miniraketoplán X-37B odstartoval na další tajnou misi

Zahraniční

Roskosmos tvrdí, že se dohodl s Američany na prodloužení společných letů na ISS

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám