Hlavní obsah

Astronauti nosí Pradu. Obleky pro lunární misi Artemis navrhne italská značka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Obleky astronautů, kteří zamíří k Měsíci v rámci programu Artemis, pomůže navrhnout italská módní značka Prada. Informovala o tom ve středu zpravodajská agentura ANSA. Prada bude spolupracovat s texaskou soukromou společností Axiom Space, která má na vybavení astronautů kontrakt s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: Envato Elements

Astronaut na Měsíci (ilustrační obrázek)

Článek

V rámci mise Artemis III, která se uskuteční nejdříve v roce 2025, by se měli lidé poprvé od roku 1972 vrátit na povrch Měsíce.

Textilní inženýři z Prady mají s kolegy z Axiom Space hledat nové materiály a technologická řešení, aby skafandry pro pobyt na Měsíci i obleky používané uvnitř kosmické lodi byly co nejpraktičtější, nejfunkčnější, a aby posádku chránily, citovala z prohlášení firem agentura Reuters.

Mají být tradičně bílé

První prototypy nových skafandrů představil Axiom Space už letos v březnu a ukázal jejich variantu v černé barvě s oranžovými, modrými a bílými linkami.

NASA ukázala nové skafandry pro misi na Měsíc

Věda a školy

Kvůli ochraně před extrémními teplotami ale obleky pro pobyt na povrchu Měsíce mají být tradičně bílé. Informace o bílé barvě se objevila již v březnu.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Hlavní inženýr Axiom Space Jim Stein předvádí prototyp skafandru 15. března 2023 v Houstonu

Skafandry, které v současné době nosí astronauti na misích na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), byly představeny přibližně před 40 lety.

Vývoj nových vesmírných obleků se plánoval již dlouho, ale kvůli různým problémům se neustále odkládal. Mají poskytovat lepší ochranu před drsnými podmínkami ve vesmíru a lepší flexibilitu pro astronauty než ty předchozí.

Posádka soukromé mise Ax-2 přistála u vesmírné stanice

Amerika

Blue Origin vs SpaceX. NASA chce přistát na Měsíci i s modulem od Bezose

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám