Hlavní obsah

Žatec a Louny hostily 10. ročník festivalu Náš svět 2012

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V žateckém a lounském divadle proběhl ve dnech 23. a 24. října jubilejní 10. ročník divadelního festivalu pro zdravotně postižené občany s názvem Náš svět 2012.

Foto: Jiří Růzha

Festival Náš svět 2012 Žatec - velkolepý závěr festivalu v divadle Louny

Článek

Již deset let pořádá příspěvková organizace Kamarád LORM, jejímž zřizovatelem je město Žatec, festival malých divadelních forem Náš svět. Festival si vzal za úkol představit co nejširší veřejnosti umění, život a sny zdravotně postižených spoluobčanů. Během těchto let se stal jedním z nejúspěšnějších a největších festivalů na severu Čech. A že je pořád co ukazovat, to na letošním ročníku předvedlo na 170 umělců z jedenácti sociálních zařízení z ČR.

V úterý proběhla v Žatci tři přestavení, z nichž byla dvě dopolední pro školy a jedno večerní pro veřejnost. Ohromné umělecké nasazení a obdivuhodné výkony zhlédlo první den téměř 900 diváků. Hrály se pohádky, různá humorná vystoupení a tančilo se.

Divákům se mimo jiné postupně představili klienti z Chráněné dílny Praha v uměleckém zpracování Alenky v říši divů, scénický tanec skupiny Leporelo z Centra 83 Mladá Boleslav s jejich Šípkovou Růženkou, Domov bez zámků Tuchořice a jejich pohádka Zvířátka a loupežníci, taneční skupina Lucarino Dance z Domova Na Svobodě Čížkovice a jejich americké Line Dance, divadlo Ve dvou kufrech z Kamarád LORM s jejich pojetí pohádky Hrnečku vař. Odměnou byl neutuchající potlesk a smích z řad diváků. Co na tom, že vše nebylo zrovna dokonalé - bylo to však zahrané s láskou přímo od srdce. Celé dva dny vše moderoval Aleš Lehký, člen skupiny Lunetic, bez kterého si festival Náš svět snad ani nelze představit.

Poslední vystoupení skončilo v půl osmé večer. Myslíte si, že jdou všichni unaveni spát? Kdepak - po osmé hodině večerní se všichni účinkující opět sešli na oblíbené diskotéce, aby si pořádně zařádili.

Pracovníci v sociálních službách si zde předávali zkušenosti a postřehy o práci se zdravotně postiženými a i sami postižení si při taneční hudbě popovídali o svých celodenních zážitcích. Spát šli všichni až po půlnoci. Unaveni, ale šťastní… Ten den stál opravdu za to.

Ráno po snídani se všichni přesunuli do nedalekých Loun do městského divadla, kde je čekalo jedno jediné vystoupení. Sál byl absolutně plný – na 300 diváků se opravdu s chutí bavilo. Velkolepým závěrem všichni poděkovali všem, kteří se podíleli na přípravě tohoto jubilejního, desátého festivalového ročníku. Poděkování patří všem, kteří tento festival připravují, nelitujíce svého volného času, ale i těm, kteří tento festival podporují finančně, v čele s Ústeckým krajem, protože bez nich by to prostě nešlo.

Desátého ročníku se zúčastnilo 11 sociálních zařízení – Kamarád LORM Žatec, MPS DS Louny, Centrum83 – Leporelo Mladá Boleslav, DBZ Tuchořice, ÚSP Háj u Duchcova, t. s. Lucarino Dance z DNS Čížkovice, ZŠ Kadaň, ChD sv. Prokop u Červeného javoru Praha, ZŠ Žatec, ZŠ Teplice a ZŠ Chomutov.

Festival celkem shlédlo na 1200 diváků.

Na závěr ještě jedna podstatná informace: připravuje se ročník s pořadovým číslem 11.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám