Hlavní obsah

V nově otevřené městské knihovně s centrem pro seniory v Bílovci se snoubí historie se současností

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. prosince v 10 hodin bude v Bílovci slavnostně otevřena městská knihovna s centrem pro seniory, která byla přesunuta z pronájmu v prostorově nevyhovující přístavbě Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci do nově zrekonstruovaného historického objektu na Slezském náměstí.

Foto: Jiří Velký

Uvnitř historické budovy, v níž sídlí nová knihovna v Bílovci, čtenáře příjemně překvapí otevřený prostor.

Článek

Rekonstrukce budovy, která patří k nejstarší zástavbě města, byla zahájena v červnu 2014, stavební část byla dokončena v srpnu 2015 a interiéry byly dovybaveny  v listopadu 2015. Celkové náklady na rekonstrukci činily 23,5 miliónu korun, z toho 76,5 procenta je hrazeno z dotace ROP Moravskoslezský kraj. Náklady města představovaly 5,5 miliónu korun.

„V tomto objektu původně sídlil první stupeň Základní školy T. G. Masaryka. Po jeho přestěhování do hlavní školní budovy jsme zvažovali, jak uvolněný objekt na Slezském náměstí využít. Vyhrála knihovna s centrem pro seniory,” uvedl starosta města Pavel Mrva.

V historickém objektu se změnil především interiér. „Hlavním cílem bylo nové uspořádání vnitřního prostoru, který byl dříve přizpůsoben potřebám školy,” informoval autor projektu, architekt Tomáš Adámek.

„Systém centrální komunikace a na ni navazujících uzavřených tříd bylo nutné přetvořit do podoby co nejotevřenějšího prostoru, který měl přispět k přehlednosti provozu a ke zlepšení orientace čtenářů v knihovně. Zároveň po rekonstrukci vznikla zákoutí, kde se mohou čtenáři s knihou na chvíli posadit. Samostatnou kapitolou je dětské oddělení, kde jsem se snažil pro malé čtenáře vytvořit atraktivní prostředí, které by je ke čtení přitáhlo,” vysvětlil svůj architektonický záměr. 

„Jedná se o historický objekt, proto bylo třeba během rekonstrukce překonat i některé zádrhele, například vlhkost konstrukcí v přízemí a suterénu a přísun denního osvětlení. Na druhou stranu jsem se snažil alespoň některé historické prvky zachovat a využít jich v novém řešení tak, aby určitý prvek historické kontinuity místa zůstal nezměněn," pokračuje architekt Tomáš Adámek a dodává, že v přístavbě objektu je univerzální prostor pro společenské akce, přednášky a výstavy, který nabízí poutavý výhled na město. „Právě úzké sepětí knihovny s centrem města patří k výhodám jejího nového umístění,” zdůraznil autor projektu.

Starosta města akcentuje i to, že nový prostor knihovny na Slezském náměstí je třikrát větší než ten původní. „To vyhovuje našim záměrům nevyužívat knihovnu jen k vypůjčování knih, ale také k organizování přednáškových a vzdělávacích akcí. Zároveň díky tomu máme k dispozici i místo vhodné k aktivitám seniorů a  svazu tělesně postižených,” přiblížil široké možnosti využití zrekonstruovaného objektu starosta Pavel Mrva.

Kromě větší plochy a  moderního designu čeká na návštěvníky knihovny v Bílovci i nová čítárna, která v bývalé knihovně chyběla, přibyly i prostory s kvalitním technickým vybavením, počítače s internetem pro veřejnost, infokiosky s on-line katalogem knihovny a veřejné wifi. Knihovna je bezbariérová a pro maminky s dětmi je připraven přebalovací pult. Nově se mohou čtenáři těšit také na čtečky knih, audioknihy a deskové hry.

Výběr článků

Načítám