Hlavní obsah

Předsedou Žákovského parlamentu Nového Města nad Metují se stal žák z Králíčku

Novinky, Jana Melicharová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Nového Města nad Metují v uplynulých dnech volilo ze zástupců základních a středních škol nového předsedu Žákovského parlamentu města.

Foto: Jana Melicharová

Členové Žákovského parlamentu s místostarostou a starostou Nového Města nad Metují

Článek

Nové Město nad Metují patří k moderním rychle se rozvíjejícím městům podhůří Orlických hor. Má bohatou historii, zároveň nezapomíná na svoji současnost a hlavně budoucnost. A tou jsou určitě mladí lidé.

„Chceme, aby se mladí lidé, kteří v našem městě žijí nebo k nám každý den dojíždějí do školy a do dalších mládežnických organizací, podíleli také na jeho činnosti a na jeho životě. Proto Rada města svým usnesením v minulých letech zřídila Žákovský parlament města Nového Města nad Metují, který je možným poradním orgánem vedení města,“ řekl Václav Kupka, vedoucí oddělení školství, kultury a sportu MÚ Nové Město nad Metují.

Prostřednictvím Žákovského parlamentu se mohou mladí lidé vyjadřovat k problematice vzdělávání, sportu, kultuře, dopravě, životnímu prostředí a k dalším problémům, které je třeba trápí a které by chtěli nějakým způsobem řešit. Sami pak mohou navrhnout svůj způsob řešení a prostřednictvím svých zástupců v Žákovském parlamentu ho sdělit představitelům města.

Pro letošní školní rok se předsedou Žákovského parlamentu stal Patrik Jelínek, žák 9. ročníku ze Základní školy z Králíčku, která je součástí Střední školy a Základní školy Nové Město nad Metují.

Ke své nové funkci sdělil: „V Parlamentu pracuji už druhým rokem, ale vím, že svým zvolení do jeho čela získávám velkou odpovědnost nejen vůči svým spolužákům ze školy, ale také ke spolužákům z ostatních škol. I když jsem zvolený jenom na jeden školní rok, tak mě čeká hodně práce. Jako první úkol máme prohlídku všech škol v Novém Městě nad Metují a setkání s jejich žáky a popřípadě i vedením školy.  Už teď se musím na toto setkání poctivě připravit. A vím, že nejen na něj, neboť je to funkce velmi zodpovědná.”

Žákovský parlament města Nové Město nad Metují má celkem 10 členů, po dvou z každé školy. Jeho členem jsou žáci z 8. a 9. ročníku základní školy a žáci 1. a 2. ročníku střední školy. Vrcholem činnosti Parlamentu je pak společné jednání s Radou města, které proběhne na konci školního roku a kde bude zhodnocena celoroční práce Parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám