Hlavní obsah

Krajinná dominanta u Holyně se pyšní titulem památný strom

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na území Prahy je již 199 chráněných velikánů. Nově k nim přibyla majestátní lípa srdčitá rostoucí v jihovýchodní části města a prastarý dub letní, jež se nachází nedaleko zámečku Hanspaulka.

Foto: Aleš Rudl

V pořadí 36 památnou lípou v Praze se stala lípa srdčitá (Tilia cordata Mill.)rostoucí v poli u Holyně.

Článek

Krásnou zástupkyni našeho národního stromu – lípu srdčitou – můžete obdivovat v polích mezi Holyní a Slivencem. Nový památný strom hlavního města má obvod kmene bohatě přes 2 metry a nese pěknou kulovitou korunu sahající až do výšky 12 metrů.

Lípa není významná jen z estetického či historického hlediska, ale také je hraničním stromem. Roste na hranici dvou katastrálních území a v její blízkosti stýká se i několik parcel. Nedaleko kmene se též nachází důležitý geodetický bod.

Vypravíte-li se na lípu podívat blíže, určitě nebudete litovat. Nejen, že si můžete odpočinout u významného solitérního stromu, ale navíc je od lípy pěkný výhled na město a malebné Prokopské údolí. Z daleka viditelná dřevina pamatuje jistě již 90 let.

Dub na sportovišti Hanspaulka

Dalším velikánem, který byl vyhlášen odborem životního prostředí pražského magistrátu za památný strom, je dub letní v Dejvicích. Mohutná dřevina má obvod téměř 4 m a jeho bohatě větvená koruna sahá až do výšky 25 m.

Historie starobylého stromu je spjata se založením zahrady u nedalekého pozdně barokního zámečku Hanspaulka, který dal postavit Hans Paul Hippman, inspektor arcibiskupských statků a podle jehož jména byla nazvána i celá vilová čtvrť. Dnes strom roste při okraji sportoviště.

Působnost nynějšího Sokola sem sahá od roku 1933. Jednota si tehdy za své sídlo zvolila a následně zakoupila malou hájovnu poblíž zámečku a později pozemek nad hájovnou k vybudování letního cvičiště. Rozvoj sokolské jednoty pokračoval i nadále a strom již několik desetiletí sleduje sportovní dějství na cvičišti a svoji vytrvalostí je všem dobrým příkladem. Zdravotní stav velikána je velmi dobrý a jeho stáří je odhadováno na úctyhodných 170 let.

I další památné stromy metropole se mohou stát výborným cílem procházek či výletů. Některé velikány propojují vycházky, jiné možné si prohlédnout ze sedla kola prostřednictvím doporučených cyklistických tras po památných stromech Prahy. Průvodcem po živých svědcích minulosti jsou webové stránky www.prazskestromy.cz, kde kromě bohaté fotogalerie s GPS souřadnicemi chráněných dřevin se dozvíte mnoho dalších zajímavostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám