Hlavní obsah

Knihovna v Dobrušce zve na přednášky o typografii a vzniku republiky i na výstavu fotografií

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě zajímavé přednášky na dvě naprosto různá témata připravila nejen pro své čtenáře, ale i pro veřejnost, městská knihovna v Dobrušce na poslední říjnové a první listopadové úterý.

Foto: Dana Ehlová

Knihovna v Dobrušce zve na přednášky o typografii a vzniku republiky i na výstavu fotografií.

Článek

„Gramatiku známe všichni, tak proč neznáme TYPOGRAFII?" Tak nazval svoji přednášku Ing. Petr Michal, učitel na Střední škole propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí, který spolupracuje s Národním ústavem pro vzdělávání a působil jako technolog tisku v tiskárně ve Zlíně.  

Zájemci o "lekci" v tomto oboru se už z pozvánky dozvídají, že: „Typografie je podoborem polygrafie, zabývající se tím, jak má výsledná tiskovina vypadat. Důraz je kladen především na výběr správného typu písma, dobrou orientaci v daném textu, jeho čitelnost a estetičnost.”  

Přednášející se 30. října od 18 hodin zaměří na to, čím se zabývá typografie a jaká jsou její pravidla. Soustředí se na oblasti: Cit při tvorbě obsahu - Pojem zlatý řez a jeho aplikace - Časté typografické chyby.

O týden později, tedy 6. listopadu, se v městské knihovně v Dobrušce představí Aleš Valenta, analytik Institutu Václava Klause. s prezentací na téma Vznik a první léta Československa.

Na programu přednášky, která začne také v 18 hodin, budou tyto stěžejní body: Poslední léta války Krize a rozpad monarchie 28. říjen 1918 - Československo na mírové konferenci v Paříži - Československo - malé Rakousko-Uhersko? - Zdánlivá stabilizace mezinárodně-politického postavení státu v polovině dvacátých let.  

V mezidobí mezi oběma přednáškami zpříjemní prostory foyer knihovny další výstava, která bude slavnostně zahájena ve čtvrtek 1. listopadu. Fotograf Jiří Vít nazval soubor svých fotografií Podmanivá příroda.

Jiří Vít pochází z Černčic u Nového Města nad Metují. Převážně se věnuje fotografiím krajiny a makrofotografii v přírodě. Fotografuje často a rád, ale především srdcem. Zájem o zachycování krás života a přírody prostřednictvím fotoaparátu jej provází celý život.

Výstava přístupná během návštěvní doby knihovny potrvá do konce listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám