Článek
Mimo jiné se letos opět rozšíří počet míst, kde budou moci hosté ochutnávat valašské speciality a krajové produkty, a to z deseti na dvanáct. Novinkou bude frgálová manufaktura, v níž si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet výrobu frgálů, které neodmyslitelně patří k symbolům valašské kuchyně. Kromě specialit, jež na místě připraví špičkoví kuchaři, se budou ochutnávat také vína od předních tuzemských vinařů a farmářské produkty z Valašska i zahraničí.
Již je také jasné, kdo bude hlavní hvězdou oblíbených „michelinských“ Galavečeří, určených pro milovníky vysoké gastronomie. Poté, co v minulých ročnících zavítali do Velkých Karlovic držitelé michelinské hvězdy z Maďarska a Itálie, zamíří letos na Valašsko uznávaný šéfkuchař Oldřich Sahajdák z pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise.
„Loni nepochybně patřil k největším tuzemským gastro událostem zisk dvou michelinských hvězd pro Českou republiku. To byl pro nás jasný popud pro to, abychom při výběru hlavního hosta tentokrát zůstali „doma“. Přivítáme jednoho z dvojice oceněných šéfkuchařů, Oldřicha Sahajdáka z La Degustation Boheme Bourgeoise. Jsme nadšení, že přijal naše pozvání, protože se obvykle soustředí na práci ve vlastním podniku a mimo něj takřka nehostuje. Myšlenka Karlovského gastrofestivalu ho ale nadchla, takže pro tentokrát změnil názor a přijede předvést svůj um na Valašsko,“ uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem gastrofestivalu.
Karlovský gastrofestival má za cíl propagovat a popularizovat regionální producenty a tradiční valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří např. kyselice, halušky, frgál či slivovice.
Hlavním bodem programu je Gastro tour s farmářským trhem, při které mohou gurmáni po celý víkend navštěvovat místní hospody, ale i další gastro zastávky a ochutnávat různé speciality a krajové produkty. Do Gastro tour se zapojuje většina hospod, restaurací a hotelů v karlovickém údolí Léskové. Pořadatelé postupně vytvářejí prostor i pro další podniky ze širšího regionu, letos jich bude ve Velkých Karlovicích hostovat již několik a návštěvníci je najdou na jednom místě, u Gril srubu Razula.
Mezi jednotlivými zastávkami, které jsou rozprostřeny ve vzdálenosti do 3,5 km, se mohou návštěvníci buď projít po cyklostezce Bečva, nebo svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Vstup na Gastro tour je pro návštěvníky zdarma, čímž je Karlovský gastrofestival mezi podobnými akcemi v ČR ojedinělý.
Součástí Karlovského gastrofestivalu budou opět i doprovodné programy – vedle Galavečeří to bude tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál, kuchařské show, řemeslný jarmark, výstava Ilji Hartingera, hudební vystoupení, barmanské večery a nebude chybět ani program a zábava pro děti.
Počet návštěvníků rok od roku roste. Loni do Velkých Karlovic zavítalo již na 10 tisíc hostů.
Více na webu Karlovského gastrofestivalu.