Hlavní obsah

Jaký bude další osud plzeňského Junior orchestru?

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Junior orchestr, který sdružuje mladé a talentované muzikanty, sklízí úspěchy doma i v zahraničí. Jeho zakladatel a dirigent ovšem odchází do důchodu.

Foto: Jan Kaše

Milan Bačík a jeho Junior orchestr

Článek

V úterý 25. června se v Plzni ve Skvrňanech konal koncert známého a oblíbeného Junior orchestru, který účinkuje na různých hudebních festivalech doma i v zahraničí a za své výkony právem získává ocenění.  

„Junior orchestr byl založen v září roku 1999. Tento soubor navštěvují žáci ZUŠ Bedřicha Smetany v Plzni. Nástrojové obsazení, ve kterém se objevují flétny, klarinety, saxofony, trubky, lesní rohy, tuby, bicí, ale i basová kytara nebo klávesy, napovídá, že nejsme klasickou ´dechovkou´. Jsme orchestrem, který své členy i posluchače seznamuje s repertoárem klasické dechové hudby, jako jsou polky nebo valčíky, a dále se věnuje hudbě filmové, populární, taneční,“ uvádí se na stránkách Základní umělecké školy Bedřicha Smetany.

Umělecký vedoucí a dirigent Milan Bačík, který stál u vzniku tohoto uměleckého tělesa, uvedl, že za dobu 14 let existence prošlo orchestrem přes 170 hráčů. Vydali tři CD, natáčeli v rozhlase i televizi. „Hrajeme pro radost sobě, hrajeme pro radost publika,” uvedl dirigent.

Jeho slova potvrzuje i skvělá atmosféra na jejich koncertech. Rozhodně nejde o žádné nudné vystoupení, které diváci oceňují pouze symbolickým potleskem. Mladí muzikanti dokážou svým úžasným výkonem a repertoárem rozproudit krev posluchačů. Výjimkou pak není dlouhotrvající potlesk vstoje.

Milan Bačík, který se rozhodl letos odejít do důchodu, dokázal s dalšími spolupracovníky, například Janem Bodnárem a Janem Šlégrem, dostat soubor na vysokou úroveň, a to i přesto, že začínali v podstatě na zelené louce. Neměli noty a muzikantů bylo něco málo přes dvacet. Ale nechybělo jim nadšení a odhodlání, díky němuž se orchestr vypracoval do dnešní podoby, kdy přes šedesát mladých hudebníků sklízí jeden úspěch za druhým.

Úterní koncert, při němž zazněly například hity Espana, The Time of my Life, Chariots of Fire a mnoho dalších, potvrdil skvělou úroveň Junior orchestru.

Pro končícího dirigenta bylo kromě dárků připraveno i malé překvapení. Na koncert dorazili i původní členové orchestru, kteří si přinesli nástroje a rozšířili tak početní stav. A zahanbit se rozhodně nenechali. Bylo nádherné pozorovat, s jakým nadšením a nasazením se tito bývalí „junioři“ zapojili do hudební produkce.

Nástupcem Milana Bačíka by se měl stát Jan Bodnár, což je určitě ta nejlepší možná volba. Výborně zná orchestr a jistě bude pokračovat v duchu svého předchůdce.

Junior orchestr si pod vedením Milana Bačíka vydobyl místo na hudební scéně. Patří mezi významná hudební tělesa nejen v Plzni, ale i v celém kraji, a bez nadsázky řečeno i v celé republice. Orchestr mnohokráte prokázal, že jeho existence je opodstatněná. Vždyť taková souhra mladých a talentovaných lidí se jen tak nevidí.

Lze už jen popřát, aby si orchestr pod vedením nového dirigenta udržel vynikající úroveň a lidé z jeho koncertů odcházeli stále ve skvělé náladě a s nádhernými pocity a dojmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám