Hlavní obsah

Holešovská synagoga zve na ochutnávku košer vín a koncert sibiřských pěvců

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šachova synagoga v Holešově připravuje na víkend zajímavý program. V pátek 14. listopadu se zde koná večerní prohlídka s ochutnávkou košer vín a v sobotu 15. listopadu koncert sibiřského hudebního souboru Altai Kai, který završí workshop hrdelních zpěvů.

Foto: Dana Podhajská

Interiér Šachovy synagogy v Holešově s vzácnou výzdobou polského typu.

Článek

Holešovská synagoga z roku 1560 je čtvrtou nejstarší v České republice a zároveň druhou na Moravě. Ceněna je díky vzácné vnitřní výzdobě polského typu a vybavením. Pravděpodobně z tohoto důvodu zůstala spolu s pražskou synagogou otevřená i za socialismu, zatímco ostatní synagogy komunisté zavřeli. Letos v září oslavila šedesáté výročí od zpřístupnění prostor.

Zajímavostí této památky je také možnost ochutnat pravé košer víno dovážené z Izraele. Takové víno může vyrobit pouze zbožný žid, který žije podle zásad judaismu a který je zárukou, že do vína nevstoupí nic nečistého. Víno má speciální certifikát přímo od rabína. Páteční prohlídka bude věnovaná právě tématu košer a začne v 17 hodin.

Sibiřská hudební formace Altai Kai se zaměřuje na interpretaci tradiční altajské hudby a techniky alikvotních zpěvů typických pro oblast vnitřní Asie. Za dobu své existence se soubor zařadil ke světové špičce ve svém žánru, o čemž svědčí hostování  v desítkách zemí světa a ocenění na prestižnch festivalech.

Formace Altai Kai v České republice hostovala již několikrát, holešovský koncert v netradičních prostorách Šachovy synagogy začíná v sobotu v 16 hodin. Po něm následuje workshop hrdelních zpěvů, který povedou samotní interpreti.

Vstupenky na večerní prohlídku do synagogu je možné koupit v předprodeji na Městském informačním centru a nebo na místě. Vstupenky na koncert sibiřských hudebníků pouze před koncertem na místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám