Hlavní obsah

Frýdek-Místek zpřísnil vyhlášku o zákazu popíjení alkoholu na veřejnosti a kouření v blízkosti hřišť

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé města Frýdek-Místek odsouhlasili vyhlášku o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích, která oproti původní vyhlášce byla rozšířena a zpřísněna. Změna se týká vzdálenosti zákazu popíjení alkoholu od prodejen alkoholu a také zavedení zákazu kouření v blízkosti dětských hřišť.

Foto: magistrát F-M

vyhláška

Článek

Vzdálenost 50 metrů zákazu popíjení alkoholu od prodejen alkoholu se ukázala jako nedostatečná, zejména v sídlištní zástavbě, proto se zvyšuje na 100 metrů a navíc se zákaz se vztahuje i na sady Bedřicha Smetany a jejich okolí. Vyhláška obsahuje také článek o zákazu kouření na dětských hřištích a v okolí 10 metrů od nich.  

Cílem vyhlášky je vymezit plochy veřejného prostranství, na kterých se zakazuje popíjet alkohol a kouřit a přispět tak k ochraně veřejného pořádku, ale také ke zdravějšímu a příjemněji strávenému času dětí na hřištích, které často obtěžoval cigaretový dým.

Není výjimkou, že na lavičkách u hřišť se tvoří hloučky kouřících mladých lidí, kteří se navíc chovají velice hlučně a obtěžují okolí nejen kouřem, ale i vulgární mluvou, kterou slyší i malé děti. Díky zákazu kouření by se měly lavičky u hřišť stát pro tyto skupinky méně atraktivními.  

Zpřísnění vyhlášky pomůže strážníkům efektivněji a účinněji prosazovat veřejný pořádek podle oprávněných požadavků občanů. Zákaz se nevztahuje na konzumaci alkoholických nápojů z prodeje při pořádání kulturních a sportovních akcí a trhů.  

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti v říjnu 2016.  

Reklama

Výběr článků

Načítám