Hlavní obsah

Sváteční úkoly, které vás nenápadně vyčerpávají

Ačkoliv by měly být Vánoce svátky klidu a míru, pro většinu lidí představují stres. Jaké úkoly nejvíce zatěžují naši hlavu a jak se s nimi vyrovnat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie americké Národní aliance duševního zdraví uvedlo 64 % lidí potýkajících se s duševními problémy, že jejich obtíže se během Vánoc pravidelně zhoršují. Další studie pak uvedla, že 3 z 5 Američanů přiznávají zhoršení psychického zdraví během Vánoc a nárůst úzkostí i deprese.

Může za to obrovský společenský tlak, ale i snaha zvládnout vše tak, aby byli všichni spokojení.

„Utrácíte spoustu peněz za dárky, plníte všechna očekávání, která máte v hlavě, a k tomu všemu se snažíte obsáhnout všechna společenská setkání, která jsou od vás očekávána. Není divu, že toho máte moc,“ říká Joey Trine, licencovaný klinický odborný poradce z Thriveworks Counseling a Psychiatry Aurora v Illinois.

Doporučení, která pomohou ke kvalitnímu spánku

Zdraví

„Za každým takovým úkolem navíc stoj tzv. duševní zátěž, což je v podstatě celý myšlenkový proces, který stojí za konkrétním úkolem nebo situací,“ říká Aparna Sagaramová, licencovaná manželská a rodinná terapeutka pro Huffington Post.

Jaké aktivity naši psychiku ovlivňují nejvíce a jak se s nimi vypořádat?

Nakupování dárků

Nakupování dárků představuje podle Sagaramové velkou psychickou zátěž. Za samotným nákupem totiž stojí proces vymýšlení, zvažování, radění se a vybírání. Následuje nákup a poté balení.

„Lidé se snaží přijít na to, jaké dárky udělají největší radost. Často také přemýšlí nad tím, co se sluší, a s tím souvisí mnoho myšlenkových procesů,“ říká.

Pokud vás vybírání dárků doslova traumatizuje, dohodněte se s příbuznými, že si dárky dávat nebudete, nebo svoji pozornost zaměřte pouze k dětem. Vyhnete se tak zběsilému nakupování a přelévání peněz z účtu na účet.

Řešením může být také omezení jednoho dárku na osobu nebo se každý rok domluvte s rodinou a složte se na jeden velký dárek pro každého.

Plánování prázdnin

Zdánlivě nevinné návštěvy mohou ve skutečnosti zahrnovat hodiny práce, přemýšlení a domlouvání se na tom, kdy a kde jaká rodina bude a jak to časově nejlépe skloubit.

Nemluvě o tom, že každé cestě předchází příprava. Musíte si zabalit věci s sebou, vzít zabalené dárky, zařídit vše nezbytné pro cestování nebo se ujistit, že je vaše auto v perfektním stavu a že se vše do něj vejde.

Pokud jste na celý tento proces sám/sama, nechte si pomoct a zaangažujte celou rodinu. Rozdělením pracovních povinností získáte pevnější půdu pod nohama. Uvědomte si, že nemusíte mít za vše zodpovědnost jen proto, aby bylo všechno perfektní.

Přemíra socializace

Advent je obdobím nejrůznějších vánočních večírků a setkávání. To vše narušuje běžný a zajetý harmonogram, který se tím pádem musí změnit. A to znamená důkladnou organizaci, hlídání dětí nebo naopak jejich rozvoz na jejich vánoční besídky.

Další stres přichází, když se některé ze setkání koná u vás doma. S tím totiž souvisí dlouhé přípravy, plánování menu či nakupování potravin.

Řešení? Uvědomte si, že jste pány svého času a nemusíte stihnout všechno. Nestyďte se rušit schůzky nebo svoji účast na večírcích. Odměnou vám budou klidnější svátky a lepší psychický stav.

Jak se vykřičet ze stresu a dát průchod emocím

Vztahy a sex

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Finanční poradenství, Psychologické poradny, Koučink

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám