Hlavní obsah

Šťastné, veselé a udržitelné. Projekt zachraňuje nedokonalé vánoční stromky před drtičkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu křivý, s ohnutou špičkou nebo s větvičkami navíc – i tak může vypadat vánoční stromeček. Těm kusům, které by jinak skončily nevyužité, se snaží dát šanci projekt Zachraň stromek. Do prodeje se podle organizátorů nedostane zhruba každý desátý - končí v drtičce či ve spalovně.

Projekt zachraňuje nedokonalé vánoční stromky před drtičkouVideo: Novinky

 
Článek

Stačila jedna procházka lesem a posměch pokroucenému stromečku. Janě Brišové se ho ale zželelo a vzala si ho na Vánoce domů. A začala zároveň pátrat, kde nedokonalé, a tím pádem často neprodejné stromky od pěstitelů končí.

„V Česku se na Vánoce prodá přes jeden milion stromků, ale uřeže se jich ještě mnohem víc. Skoro každý desátý má totiž nějaké nedokonalosti, kvůli kterým se nedostává do prodeje,“ vysvětluje Brišová, která se živí marketingem a ve volném čase spustila iniciativu na záchranu nesymetrických symbolů Vánoc.

Foto: Novinky

„Zachránit“ můžete jedličku nebo smrk.

Lesníci „nevhodné“ kusy na místě hned spálí nebo je házejí do drtičky a využijí třeba jako hnojivo. „Nebo je odešlou do spaloven, kde se z nich poté vyrábí energie. Ale často je energie potřebná na doručení stromků do spaloven vyšší než ta, co se vyrobí,“ upozorňuje.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Lepší variantou podle ní nejsou ani stromky umělé. „Jejich výrobou se do ovzduší dostává spousta škodlivých látek. Jsou vyrobené z ropného PVC, který není recyklovatelný, proto tyto stromečky končí na skládkách. I když je máte doma pět, deset let, tak se stejně na jejich výrobu spotřebovalo tolik kyslíku, kolik desítky stromů vyrobí za dekádu,“ vysvětluje, proč je živý stromeček udržitelnější volbou.

Stromky z jižních Čech

Komerční prodeje živých stromků nabízejí často jehličnany dovezené ze zahraničí, například z Dánska či Německa. Iniciativa se však spojila s jihočeskými lesníky a právě jejich tvarově ne úplně perfektní stromečky se snaží na maximum zužitkovat a zabránit plýtvání.

Jak se slaví Vánoce ve světě

Vánoce

„Díky nedokonalostem nám je lesníci mohli poskytnout za sníženou cenu. My je tak zákazníkům můžeme nabízet o desítky až stovky korun laciněji než stánky u obchodních center,“ dodává v tiskové zprávě Jiří Lang, investor projektu.

Jeden ze „zachráněných“ kusů nám Jana Brišová ukázala ve skladu v Praze 13, odkud je rozesílá zájemcům po celé České republice.

Foto: Michaela Bartošová

„Zachráněných“ stromků už prodali stovky.

„Nedokonalost tohoto stromečku spočívá v tom, že je moc široký a hodně košatý. Oproti tomu špička tolik košatá není, je holejší, takže je stromek celkově disproporční,“ ukazuje. Nedokonalosti se podle ní dají často zmírnit pomocí správně nastaveného stojanu nebo dobře umístěnými ozdobami.

„Jsou to nedokonalosti, na kterých stejně nezáleží. Důležité je, že se na Vánoce všichni u toho stromečku sejdeme a oslavíme společně strávený čas,“ myslí si.

Foto: Zachraň stromek

Fotky nazdobených stromků sdílejí lidé na sociálních sítích.

Hubert a Madlenka

Zájemci si mohou „zachráněný“ stromek objednat až do 21. prosince, měl by stihnout dorazit do Štědrého dne. Na výběr je ze dvou druhů jehličnanů.

„Smrček Hubert, jak jsme ho pojmenovali, a jedlička Madlenka. Od každého druhu máme dvě velikosti,“ popisuje Brišová.

Foto: archiv Zachraň stromek

Vizuál kampaně Zachraň stromek.

„Zavalila nás vlna podpory ze všech koutů republiky, zasíláme je do obýváků po celé zemi. Prodali jsme jich už v řádech vyšších stovek kusů. Jsme rádi, že je na ně taková pozitivní odezva,“ raduje se Jana Brišová a potvrzuje, že v záchraně bude určitě pokračovat i příští zimu.

A co když jí stejně ve skladu letos nějaké zbydou? Věnuje je třeba do zoo zvířatům, odpovídá.

Jak se starat o živý vánoční stromek, aby dlouho vydržel

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám