Hlavní obsah

Recepty na svatomartinskou husu a kachnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatomartinské posvícení symbolizuje konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Hlavní událostí tohoto hodování je pečená husa, která je v tomto období nejlépe vykrmená a tučná. Legenda sice tvrdí, že husa skončila na pekáči zrovna na sv. Martina za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu, ale jak tomu bylo ve skutečnosti, už asi nezjistíme. Důležité je, že se tato tradice dochovala dodnes.

Foto: Profimedia.cz

Svatomartinská husa

Článek

Jak husu správně udělat?

Tajemství šťavnaté a voňavé pečínky spočívá v pomalé přípravě, a to až 12 hodin. Trouba přitom musí být zahřátá jen velmi málo. Průměrná husa se při teplotě 100 °C upeče za sedm až osm hodin.

Ideální je ponořit maso do sádla, aby se předešlo jeho vysušení. Pečeni můžete podávat buď klasicky s knedlíkem a zelím, nebo vyzkoušejte bramborové lokše maštěné husím sádlem. Pokud nemáte domácí chov, nevadí. Kvalitní husu seženete i v běžném supermarketu.

Pomalu pečená svatomartinská husa

Foto: Profimedia.cz

Pomalu pečená husa

INGREDIENCE
3,5-4kilová husa
3 jablka
sůl
celý kmín

POSTUP:

  1. Odpoledne den před podáváním husu očistěte, potřete ji solí a pokmínujte. Takto připravenou husu nechte chvíli v chladnu odležet. Než půjdete spát, předehřejte troubu na 200 °C a následně v ní husu v hlubším pekáči a pod pokličkou nechte 15 minut zatáhnout.
  2. K huse poté přidejte oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na čtvrtiny, vše zalijte horkou vodou a opět přiklopte pokličkou, případně alobalem, a ztlumte troubu na 90 °C.
  3. Ráno teplotu trouby zvyšte na 170 °C, husu občas podlijte výpekem, během pečení můžete také tu a tam propíchnout kůži mezi stehny a trupem (ne do masa).
  4. Dvacet minut před podáváním maso odklopte a teplotu zvyšte na 220 °C. Pečte dozlatova.
  5. Jako příloha se nejčastěji podávají červené či bílé zelí, bramborové knedlíky nebo noky a oblíbené lokše (bramborové placky).

Recepty ze švestek, hrušek a jablek

Recepty

Svatomartinská husa s kdoulemi

Foto: Vitana

Svatomartinská husa

INGREDIENCE
1 husa (cca 3 kg)snítky tymiánu na ozdobu
lžíce soliNa podávání:
4 kdoulekarlovarský nebo houskový knedlík
2 lžíce kmínuzelí
2 jablka

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Husu očistěte, vyjměte vnitřnosti, odřízněte krk a konce křídel. Osolte ji zevnitř, propíchněte vidličkou kůži na prsíčkách, zádech a stehýnkách. Husu položte prsíčky nahoru do pekáče. Dovnitř husy dejte jednu oloupanou kdouli. Posypte kmínem a solí.
  2. Husu pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až začne zlátnout. Ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova a doměkka. Každých 15–20 minut podlévejte 2 lžícemi vroucí vody, aby se snáze rozpustil podkožní tuk.
  3. Vypečený tuk průběžně odebírejte, ať se husa peče, neměla by se konfitovat ve vlastním sádle. Pokud se připaluje, zakryjte ji pekáčem nebo alobalem.
  4. Zbylé kdoule a jablka zbavte jádřinců, nakrájejte na čtvrtky a přidejte je přibližně po 1½ hodině pečení do pekáče. Pečte ještě zhruba 1 hodinu, až bude husa měkká, stehýnka se volně protočí v kloubu a z prsíček bude vytékat světle žlutá šťáva.
  5. Upečenou husu vyjměte na servírovací mísu, obložte ji pečenými kdoulemi a jablky. Z pekáče opatrně slijte vypečený tuk do rendlíku. Zbylou šťávou (z pekáče) přelijte husu, ozdobte tymiánem a ihned podávejte.

Tip: Ze žaludku, srdíčka, krku a křídel připravte ještě vývar – propláchněte a povařte s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, novým kořením, bobkovým listem, kuličkami černého pepře a hvězdičkou badyánu zhruba 2 hodiny. Sceďte ho a použijte jako základ omáčky nebo polévky. Maso můžete nasekat a podávat s novou, opraženou zeleninou a nudlemi v polévce.

Konfitované husí stehno s brusinkovým červeným zelím a karlovarským knedlíkem 

Foto: Dáme market

Konfitované husí stehno

INGREDIENCE
4 husí stehna1,5 kg sádla (i vepřové) 2 bílé cibule
1 palice česneku2 snítky rozmarýnukmín
Na zelí:
1 kg červeného sterilovaného zelísklenka brusineksůl, pepř
kmíncukrlžíce husího sádla
Na karlovarský knedlík:
3 bílé bagety3 vejce250 ml mléka
sůl, bílý pepř máslomuškátový oříšek
čerstvá petržel kudrnkaghí máslo

POSTUP:

  1. Stehna nasolte a hodinu je nechte proležet.
  2. Založte si konfit – rozpusťte sádlo a vložte do něj stehna. 4 až 6 hodin konfitujte v troubě při 120 °C se snítkou rozmarýnu, bílou cibulí pokrájenou na hrubší kousky, 1 hlavou neoloupaného česneku a trochou kmínu.
  3. Stehna opatrně (aby se nerozpadla) vyndejte ze sádla (to lze dále používat) a ještě je deset minut pečte při 180 °C, aby kůžička zezlátla.
  4. Sádlo nechte ztuhnout a ze spodní části šťávy vyvařte šťávu s trochou rozmarýnu a cibule.
  5. Zelí: Na husím sádle dosklovata orestujte cibuli s kmínem. Celé zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat, přidejte brusinky a na tento základ vložte scezené zelí. Zamíchejte a zelí orestujte. Poté podlijte šťávou ze zelí, osolte a vařte asi 20 minut, podle potřeby dále podlévejte zelnou šťávou.
  6. Knedlík: Bagetu nakrájenou na maličké kostičky dejte vysušit do trouby (150 °C/20 min.). Trošku osolte. Opečenou bagetu polijte máslem.
  7. Oddělte žloutky od bílků a žloutky rozmíchejte s mlékem. Z bílků vyšlehejte sníh s trochou soli. Směs žloutků a mléka ochuťte kudrnkou a muškátovým oříškem, dosolte a promíchejte s kostičkami bagety. Jemně přimíchejte sníh.
  8. Vytvořte knedlíky o průměru 5 cm a v potravinářské fólii vařte na 80 °C po dobu 30 minut, anebo na 100 °C 20 minut.

Pečená kachna plněná vinnými hrozny

Foto: Vinařský fond ČR

Pečená kachna plněná vínem

Ikona české kuchyně v úpravě pro 21. století. Naplňte ji vinnými hrozny, které pečením zesládnou a z kachny vytáhnou přebytečný tuk. S výrazným masem s křupavou kůrkou a pikantním zelím vytvoří žádaný chuťový kontrast.

Modré hrozny příjemně dosladí i červené zelí. Obligátní knedlíky vyměňte za brambory a upečte je v kachním sádle dokřupava.

INGREDIENCE
1 kachna (1,5 kg)3 lžíce másla 500 g vinných hroznů (bílé i modré) 2 snítky tymiánu
1 menší hrst dobromysli1 menší hrst mateřídoušky lžíce kmínusůl a čerstvě mletý pepř
Brambory:
600 g brambor (varný typ B) ½ lžičky kuliček černého pepře 1/2 lžičky kmínusnítky tymiánu
Bílé zelí:
1/2 hlávky bílého zelí1 cibule2 stroužky česneku1 bobkový list
špetka kmínu100 ml suchého bílého vína
Červené zelí:
1/2 hlávky červeného zelí1 červená cibule1 celá skořice2 hřebíčky
100 g modrých vinných hroznů100 ml suchého červeného vínalžíce medu (dle chuti)

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kachnu očistěte, vyjměte případné vnitřnosti, osolte ji a opepřete. Břišní dutinu vymažte trochou másla a naplňte vinnými hrozny a bylinkami.
  2. Zašijte otvor nebo ho spíchněte párátkem a položte kachnu do pekáče prsíčky nahoru. Potřete ji zbylým máslem, osolte, posypte kmínem a přiklopte.
  3. Vložte do trouby, snižte teplotu na 180 °C a za občasného podlévání výpekem pečte zhruba 1,5 hodiny doměkka. Přesný čas záleží na velikosti kachny.
  4. Měkkou kachnu odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dozlatova a dokřupava.
  5. Vypečené sádlo použijte na brambory. Brambory neloupejte, očistěte je, omyjte, malé ponechte vcelku, velké nakrájejte na čtvrtky, rozložte je do pekáče a zalijte horkým sádlem. Přidejte pepř, kmín a tymián a upečte v rozehřáté troubě doměkka, zhruba 30 minut.
  6. Bílé zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli, česnek, zelí a koření, a jakmile se vyvaří šťáva, přilejte víno, přiklopte a poduste zelí doměkka. Podle potřeby podlijte zlehka vodou. Osolte a opepřete.
  7. Červené zelí nakrouhejte na tenké nudličky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte 4 lžíce vypečeného sádla, opečte cibuli dosklovata, přisypte zelí, skořici, hřebíček a opékejte 3 minuty.
  8. Větší hrozny vína rozkrojte napůl, menší ponechte vcelku, přidejte je k zelí, přilijte víno a duste pod pokličkou doměkka. Dochuťte medem.

Tip: Podávejte s vínem – volte mladší červené ovocité víno odrůd Zweigeltrebe, Modrý Portugal, Svatovavřinecké.

Pečená sváteční kachna

Foto: Profimedia.cz

Pečená kachna

INGREDIENCE
2,5kg kachna
1 jablko
2 ks cibule
sůl
kmín
1 lžíce sladké papriky
2 lžíce medu
1 dcl vody

POSTUP:

  1. Kachnu omyjte a očistěte. Celou ji osolte a posypte kmínem.
  2. Do dutiny břišní vložte jablko.
  3. Kachnu dejte do pekáče, podlijte vodou, přidejte oloupanou cibuli a přiklopte poklicí. Pečte na 150 °C cca 4 hodiny.
  4. Poté odkryjte, smíchejte med se sladkou paprikou a potřete jím celý povrch kachny.
  5. Dopečte dozlatova ještě cca 1,5 hodiny.
  6. Na posledních 30 minut zvyšte stupeň pečení na 180 °C.
  7. Servírujte s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Husí hody v Praze: Kde si pochutnat na svatomartinském menu

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky - maso a grilování

Reklama

Výběr článků

Načítám