Hlavní obsah

Recept na grilášky, slovenské tradiční vánoční cukroví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi rychlý a jednoduchý recept na tradiční slovenské vánoční cukroví grilášky. Potěší hlavně všechny milovníky karamelu.

Foto: od Ivky z Cat & Cook

Grilášky

Článek
INGREDIENCE 20 ks
250 g cukru krupice
250 g másla
400 g salka (1 plechovka)
1 velká špetka soli
135 g mletých pekanových/vlašských ořechů
135 g jemně sekaných pekanových/vlašských ořechů
4 dortové oplatky

Recepty na vánoční cukroví s ořechy

Vánoce

POSTUP:

  1. Do většího kastrůlku nasypte cukr, po celé ploše zakápněte vodou (zhruba 6 lžic) a nechte asi 1 minutu stát. Při vysoké teplotě přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte).
  2. Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho sledujte, a hned, jak zezlátne, ho sundejte z ohně). Měl by mít mezi 160 a 170 stupni.
  3. Karamel dejte stranou z ohně. Zašlehejte do něj máslo zhruba načtyřikrát. Pozor, bude to pěnit do výšky a nahoru půjde horká pára. Energicky míchejte metlou. Vraťte na plotnu a nechte provařit, aby se rozvařily možné kusy nerozmíchaného karamelu.
  4. Mezitím přidejte sůl. Následně přilijte salko a opět míchejte do spojení. Nakonec stáhněte z ohně a přimíchejte mleté a sekané ořechy. Nechte chvíli zchladnout.
  5. Připravte si první sušenkový plát a naneste na něj jednu třetinu směsi. Pomocí špachtle zarovnejte a přikryjte druhým plátem. Pokračujte stejně i s dalšími pláty.
  6. Promazané sušenky nechte v lednici ztuhnout asi hodinu a až poté zatižte (třeba prkýnkem) a nechte odpočinout přes noc. Druhý den nakrájejte na malé kousky podle svého přání. Skladujte v chladu.

Tip: Do karamelu můžete přidat skořici, vanilková semínka nebo perníkové koření.

Reklama

Výběr článků

Načítám