Hlavní obsah

Půjčky na vánoční dárky letos lidi nelákají, uvažují o nich hlavně mladí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dárky si letos půjčí jen minimum lidí. Plánují to pouhá tři procenta z nich. Nejmenší problém s tím mají mladí do 26 let. Z těch si dvě pětiny chtějí vzít úvěr maximálně do pěti tisíc korun a takřka třetina dalších do deseti tisíc. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro Českou bankovní asociaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Obecně si myslím, že co se týče vánočních dárků, tak se tady projevuje určitá skepse, opatrnost a nižší ochota utrácet, nebo si dokonce půjčovat na věci zbytné,“ řekl náměstek výkonné ředitelky asociace Filip Hanzlík.

Upozornil, že ještě v roce 2021 o půjčce na dárky uvažoval každý desátý člověk, pokud ji přímo nepovažoval za dobrý nápad.

Z těch, kdo nyní zvažují půjčku na dárky, třetina vůbec neuvažuje nad svou schopností splácet své závazky, a nemá tedy obavy. Naopak zhruba třicet procent se obává, že by se mohli dostat do potíží se splácením, a šest procent to dokonce považuje za velký problém, který neví, jak bude řešit.

Hlavním důvodem půjčky je neochota čekat a šetřit, případně sleva na kupované zboží. Nejčastěji si lidé půjčují na hračky pro děti, vybavení bytu a spotřební elektroniku.

Celkem podle průzkumu vyjdou letošní Vánoce průměrnou domácnost přibližně na 12 tisíc korun. V porovnání s loňskem je to o 1500 korun méně.

Za dárky lidé nejčastěji plánují utratit 3000 až 5000 korun. Pětina pak počítá s útratou 5000 až 10 000 korun.

Téměř třetina dotázaných chce za jídlo a pití zaplatit do tří tisíc korun. Více lidí chce ušetřit také na výzdobě, za kterou plánují dát do 500 korun.

Anketa

Plánujete si na na nákup vánočních dárků vzít půjčku?
Už jsem si ji vzal/la
2,8 %
Plánuji
1,3 %
Ne
95,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 539 čtenářů.

Žádáte o dávky? Vaše údaje úředníkům dodají firmy

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám