Hlavní obsah

Levnější, nebo výkonnější? K mání jsou před Vánocemi tři různé Xboxy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně s novým školním rokem začala společnost Microsoft prodávat vylepšený Xbox Series S. V obchodech ale zůstala i levnější varianta, a samozřejmě také výkonnější verze Series X. Před Vánocemi tak hráči mohou vybírat ze třech různých modelů, alespoň tedy co se nabídky amerického softwarového gigantu týče.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Rozdíl mezi jednotlivými modely je patrný na první pohled už podle ceny. Základ nabídky tvoří původní model Series S, který si premiéru odbyl již v roce 2020. Jeho cenovky podle nákupního rádce Zboží.cz startují na 5690 Kč.

Novinkou letošního roku je Series S v černém provedení. Ten kromě nové barvy přináší ještě dvakrát větší úložiště – 1 TB místo 512 GB. I kvůli tomu je pořizovací cena vcelku logicky vyšší, nabídky startují na 8242 Kč.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Hráči v zahraničí se už dočkali. Češi mají s novým PlayStationem 5 smůlu

Hry a herní systémy

V prodeji je stále také Xbox Series X, který je tím nejvýkonnějším z nabídky Microsoftu a který si premiéru odbyl také před Vánocemi v roce 2020. S ohledem na přednosti tohoto modelu je cenovka 9990 Kč více než atraktivní.

Příplatek necelé dva tisíce korun v porovnání s černým modelem Series S se vyplatí, byť rozdíl mezi oběma modely je v uvedení na trh v podstatě tři roky. V otázce výkonu i výbavy má rozhodně navrch Xbox Series X.

Co konzole od Microsoftu umí?

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek síly na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Zatím poslední generace konzolí od Microsoftu si odbyla premiéru před Vánocemi v roce 2020, šlo o Xbox Series S a Xbox Series X.

Foto: archív výrobce

Oba nové Xboxy vedle sebe (vlevo je verze Series X)

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám