Hlavní obsah

Hráči v zahraničí se už dočkali. Češi mají s novým PlayStationem 5 smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu začala společnost Sony na vybraných trzích prodávat vylepšený PlayStation 5, který si odbyl premiéru zkraje října. O dostupnosti v Česku však japonský herní gigant stále mlčí, a tak zatím nikdo s jistotou nedokáže říci, zda nejnovější herní systém od Sony stihne letošní Vánoce i v tuzemsku.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

 
Článek

Nový PlayStation 5 se začal v tomto měsíci prodávat například v USA a Japonsku. Překvapivě však na pulty obchodů dorazila pouze verze s optickou mechanikou.

Levnější provedení s přídomkem Digital Edition zatím chybí i v zahraničních obchodech. Kdy by se mohla situace změnit, Sony zatím neprozradilo.

Zástupci japonské společnosti ani oficiálně nekomentovali dostupnost na dalších trzích, tedy ani v Česku.

Foto: archiv výrobce

Nový PlayStation 5 v americkém obchodě Sony

Sony odtajnilo čísla, PlayStation 5 se prodává po milionech

Hry a herní systémy

Vánoce patrně nestihnou

Datart ve svém e-shopu nicméně uvedl, že s dostupností obou novinek v tuzemsku počítá až „v následujících měsících“. Je tedy krajně nepravděpodobné, že by nové konzole stihly letošní Vánoce.

Japonský herní gigant si tak patrně dává na čas a čeká, až se vyprodají současné modely, než přijde na pulty obchodů vylepšená generace.

Společnost Sony při premiéře pouze prozradila, že nový PlayStation 5 se bude v Evropě prodávat za 549,99 eura (13 509 Kč), verze Digital Edition pak za 449,99 eura (11 053 Kč). Přesné ceny pro tuzemský trh ještě nebyly oznámeny.

Co novinky umí?

Obě nové konzole mají stejný výkon jako předchůdci, ale prošly faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je však kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste totiž museli zvažovat, jaké preference při koupi máte. Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám tedy u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná

Vyplatí se upgrade?

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Případní zájemci musejí počítat i s tím, že v balení bude pouze horizontální stojánek, vertikální se bude nabízet jako volitelné příslušenství za cenu 29,99 eura (737 Kč). Předchozí generace přitom měla pouze jeden stojánek v balení, který bylo možné využít pro oba zmiňované režimy.

Představení původní televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Rozpůlili gamepad a doprostřed dali obrazovku. Sony odhalilo Portal

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sony PlayStation 5

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám