Hlavní obsah

Vylepšený Xbox zaujal, ukazují tržby Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se ve středu pochlubila hospodářskými výsledky za třetí finanční čtvrtletí. Z nich je patrné, že zájem o vylepšený Xbox povzbudil poptávku po hardwaru této společnosti. Herní konzole od amerického softwarového gigantu zaujme především svou cenovkou.

Černá konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Microsoft ve zprávě o hospodářských výsledcích uvedl, že ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 27 procent na 22,3 miliardy dolarů (518 miliard Kč). Podílel se na tom evidentně také nejnovější Xbox Series S, který si odbyl prodejní premiéru zkraje září.

Ze zprávy je totiž patrné, že poptávka po zařízeních od Microsoftu stoupla ve sledovaném období o 22 %. Přesná čísla prodejů konzolí však americký softwarový gigant neuvádí, v této kategorii jsou přitom zastoupeny například i počítače od Microsoftu.

Zvýšený zájem o Xbox ale dokládá také kategorie obsah a služby, která pojednává čistě o této herní platformě. Ta rostla meziročně o 13 %.

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Hry a herní systémy

Rozdíly v cenách

Zatím poslední generace konzolí od Microsoftu si odbyla premiéru před Vánocemi v roce 2020, šlo o Xbox Series S a Xbox Series X. Vylepšení se v letošním roce dočkala první zmiňovaná varianta. Ta je nově vyvedena v černé barvě místo bílé. Další změnou je kapacita úložného prostoru, která narostla z 512 GB na 1 TB. V praxi by se tak mělo vejít na disk konzole až dvakrát více her.

Za černé provedení si ale případní zájemci připlatí, vyjde podle nákupního rádce Zboží.cz na 8164 Kč. Původní, bílá varianta s menším úložištěm ale zůstává v nabídce také, ceny startují už na 6889 Kč. Pro srovnání: Xbox Series X vyjde na 11 933 Kč.

Představení konzolí Xbox Series S a Series XVideo: archív výrobce

Co umí oba Xboxy?

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Xbox Series S má stejné srdce, ale okleštěný výkon. V praxi by tak menší model měl mít dostatek síly na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Xbox Series X

Foto: archív výrobce

Původní Xbox Series S

Češi nejčastěji hrají na počítači. V kurzu je i PlayStation 5

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám