Hlavní obsah

Sony drtí v prodeji konzolí Microsoft, Xbox tolik netáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile přijde řeč na televizí konzole, hráči se zpravidla rozdělí na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni fandí Xboxu od Microsoftu, druzí jsou skalními příznivci PlayStationu od Sony. A jedním dechem se sluší dodat, že druhá zmiňovaná skupina je daleko početnější, alespoň co se nejnovější generace konzolí týče.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

Oba výrobci se přitom se svými konzolemi nové generace vytasili prakticky ve stejnou dobu. Microsoft začal prodávat modely Xbox Series XSeries S po celém světě 10. listopadu 2020. PlayStation 5 přišel ve dvou verzích na pulty obchodů ve vybraných státech 12. listopadu 2020. Zbytek světa si pak na konzoli od Sony musel počkat až do 19. listopadu téhož roku.

V rámci hospodářských výsledků se přitom letos v létě zástupci společnosti Sony i Microsoftu pochlubili, jak se jejich konzolím daří. A ze zveřejněných dat je evidentní, že PlayStation má v popularitě jasně navrch.

Za necelé tři roky si PlayStation 5 koupilo už 41,7 milionu lidí. Levnější či dražší Xbox našel místo jen u 21 milionu lidí, poznamenal server Yahoo! Life. V praxi to znamená, že televizní konzole od Sony má na kontě téměř dvakrát tolik prodejů.

10 nejprodávanějších herních konzolí všech dob

Hardware

Xbox má vyšší výkon

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Jde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabízí frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS. Jde o nejvýkonnější televizní konzoli na světě.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je tento model rovněž daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Výkonu má Xbox Series S dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Foto: archív výrobce

Xbox Series S

Nový Xbox dorazí už příští měsíc. Lišit se bude jen ve dvou věcech

Hry a herní systémy

S mechanikou i bez

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon než předchůdce, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Vedle PlayStationu 5, který stojí podle Zboží.cz aktuálně 11 790 Kč, se v obchodech nabízí také verze Digital Edition bez optické mechaniky. Ta je levnější, ceny startují na 10 175 Kč. Pro srovnání: Xbox Series S je možné sehnat za 6290 Kč, výkonnější Series X pak za 11 777 Kč.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

PlayStation 5 zlevnil na historické minimum

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám