Hlavní obsah

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Zakoupit konzoli Xbox 360 nejde v obchodech už několik let, řada lidí ji ale stále ještě má doma. Patrně i díky tomu je na pultech obchodů stále k mání dostatek her. V příštím roce ale na trhu s hrami nastane významná změna, Microsoft ukončí provoz svého internetového obchodu pro tuto herní platformu.

Foto: Microsoft

Xbox 360

Článek

Sluší se připomenout, že Xbox 360 si odbyl premiéru již v roce 2005. Tedy před 18 lety, což představuje v herním světě v podstatě již pravěk. Od té doby totiž Microsoft vydal další dvě generace konzolí – v roce 2013 si premiéru odbyl Xbox One a o sedm let později modely Series XSeries S.

„Od premiéry Xboxu 360 se toho hodně změnilo. Vyvinuly se technologie, očekávání hráčů se změnila. Proto se nyní zaměřujeme na to, aby nejnovější konzole Xbox Series X a Series S byly tím nejlepším místem pro hraní nyní i v budoucnu,“ stojí v prohlášení Microsoftu, ve kterém zástupci společnosti informují o uzavření.

10 nejprodávanějších herních konzolí všech dob

Hardware

Výroba Xboxu 360 byla zastavena společností Microsoft v roce 2016. Microsoft ale i nadále udržoval v chodu obchod s hrami. Samotný Xbox 360 Store a Xbox 360 Marketplace budou uzavřeny dne 29. července 2024.

Uživatelé této starší konzole již nebudou schopni provádět nákupy nových her ani je stahovat. Microsoft nicméně ujišťuje, že uživatelé budou moci nadále hrát hry, které si pro Xbox 360 zakoupili, a také starší tituly, které jsou s touto konzolí kompatibilní.

Xbox 360 je nejúspěšnější konzolí v celé historii amerického softwarového gigantu, alespoň co se prodejů týče. Po celém světě si tento model koupilo 84 milionů lidí, což se zatím nepodařilo žádnému jinému hernímu systému od Microsoftu překonat.

Pokud bychom prodejní úspěchy Xboxu 360 porovnávali i s konkurencí, jde aktuálně o devátý nejpopulárnější herní systém.

Nejnovější konzole

Důraz chce tedy nyní americký softwarový gigant klást na své nejnovější konzole Xbox Series S a Series X, ale také na předplacenou službu Game Pass. Ta byla mimochodem spuštěna v roce 2017, tedy pouhý rok po ukončení výroby Xboxu 360.

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Jde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabízí frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS. Jde o nejvýkonnější televizní konzoli na světě.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je tento model rovněž daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Výkonu má Xbox Series S dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Levnější či dražší Xbox našel místo jen u 21 milionu lidí, poznamenal server Yahoo! Life. Xbox Series S je možné v obchodech podle Zboží.cz sehnat za 6290 Kč, výkonnější Series X pak za 11 777 Kč.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Sony drtí v prodeji konzolí Microsoft, Xbox tolik netáhne

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám