Hlavní obsah

Ovladače přestanou fungovat. Neautorizované příslušenství dostalo na Xboxu stopku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používáte u svého Xboxu neautorizované příslušenství? Pak máte problém. Microsoft se rozhodl celý svůj ekosystém chránit a doplňky, které nemají jeho licenci, nemilosrdně zablokuje. Platí to přitom i pro herní ovladače.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

 
Článek

O nové politice Microsoftu informoval v pondělí server The Verge, který se odkazuje na oficiální stanovisko amerického softwarového gigantu.

Ten na svých internetových stránkách informuje, že se uživatelům může nově na Xboxu objevit chybová hláška 0×82d60002. „To znamená, že jedno z příslušenství, které se snažíte připojit, nebylo vyrobeno společností Microsoft nebo jiným licencovaným hardwarovým partnerem konzole Xbox,“ stojí v prohlášení Microsoftu.

Vylepšený Xbox zaujal, ukazují tržby Microsoftu

Hry a herní systémy

Dva týdny a šlus

Pokud by americký softwarový gigant pouze upozorňoval na to, že příslušenství je nelicencované, patrně by to hráče příliš nerozlítilo. Zástupci společnosti se však podle nové politiky rozhodli, že jej rovnou zablokují.

„Od okamžiku, kdy připojíte neautorizované příslušenství a obdržíte kód chyby 0×82d60002, dostanete dva týdny; po uplynutí této doby bude jeho používání s konzolí zablokováno. Tehdy se zobrazí chybový kód 0×82d60003,“ konstatovali zástupci Microsoftu.

Uživatelům dále doporučili, aby se „obrátili na obchod nebo výrobce, kde příslušenství získali, a požádali o pomoc s jeho vrácením“.

V praxi to znamená, že na poslední generaci Xboxu budete moci používat pouze příslušenství, které Microsoft autorizoval a ze kterého mu logicky plynou licenční poplatky.

Nejde tedy jen o originální příslušenství od softwarového gigantu, ale také od třetích stran, které se s Microsoftem dohodly na tvorbě licencovaného příslušenství. To poznají hráči zpravidla jednoduše už z popisu produktu na webu či na samotném balení v obchodě, neboť se výrobci příslušenství téměř vždy splněním licenčních podmínek chlubí.

„Program Designed for Xbox nabízí také širokou škálu licencovaného a schváleného příslušenství od více než 50 významných herních značek,“ konstatovali zástupci Microsoftu.

Boj proti cheaterům?

Naopak zařízení od neautorizovaných výrobců nebudou fungovat vůbec, což jsou typicky levnější ovladače především z asijské produkce. Server The Verge nicméně upozorňuje i na fakt, že nová politika Microsoftu má zamezit nejrůznějším cheatovacím zařízením, která po připojení k Xboxu dávají hráčům neférovou konkurenční výhodu.

Řeč je například o ReaSnow S1. Toto zařízení dovoluje používat při hraní na Xboxu klávesnici a myš, což je ve srovnání s klasickým ovladačem výhoda především v kooperativních titulech. Podobné je to i v případě XIM a Cronus Zen, také pro ně nově platí na Xboxu stopka.

Diskusní fóra se již plní příspěvky nespokojených hráčů, kterým nová politika Microsoftu vadí. Najdou se však i tací, kteří jeho kroky vítají. Argumentují přitom tím, že se na Xbox vrátí férovost.

Foto: Novinky

Xbox Elite Controller (ilustrační foto)

Konec jedné éry, Microsoft zařízne obchod s hrami pro Xbox 360

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám