Hlavní obsah

Ještě je čas. Vánoční dárky se dají pořídit i přímo večer u stromku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapit své blízké mohou lidé i v případě, že vybírají dárek doslova na poslední chvíli – dokonce i pár minut před vypuknutím slavnostního večera. Do obchodu pro něj nemusí, pořídit se dá i prostřednictvím internetu. Řeč je například o předplatném cloudových služeb pro hráče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Cloudové služby jsou vítaným dárkem i pro jedince, kteří nemají tak výkonné počítače a moderní hry by jim plynule nefungovaly. Tyto platformy totiž potřebný výkon zpřístupní za předplatné.

Cloud by se dal popsat jako globální síť vzdálených serverů, které fungují jako jeden ekosystém. V praxi to znamená, že se uživatel připojí ke vzdáleným serverům, jejichž výkon je následně využíván k samotnému hraní. Pomalá sestava v domácnosti pak slouží v podstatě jen k zobrazení toho, co se děje na serverech v prostředí internetu.

Většina Čechů bude mít chudší Vánoce. Ponožky a mýdlo je zklamou

Vánoce

Jediné, co je pro takové hraní třeba, je rychlé internetové připojení, potřeba je rychlost alespoň 30 Mbit/s. Tvůrci si za přístup ke svým serverům účtují částky v rozmezí 100 až 500 Kč měsíčně. Některé služby fungují dokonce i zadarmo, i když s jistými omezeními.

I placené služby jsou však ve výsledku daleko levnější, než když si budeme každé dva roky pořizovat výkonný herní počítač za desítky tisíc korun.

Jde to i zadarmo

Na takovýto způsob hraní, tedy za předplatné na libovolně výkonném stroji, láká například společnost Nvidia, cloudová služba se jmenuje GeForce Now a existuje již několik let, nejnovější nabídka slibuje výkon špičkové herní karty RTX 4080.

V praxi by se tato nabídka měla vyrovnat situaci, kdy doma budete hrát na sestavě za bezmála sto tisíc korun. I na pomalých strojích si tak můžete vychutnat hraní v rozlišení 4K.

Nvidia láká také na hraní úplně zadarmo, bez poplatků je však přístup omezen pouze na jednu hodinu hraní během jedné relace. U GeForce Now RTX 4080 můžete hrát bez přerušení až osm hodin, zaplatíte však za půl roku 2990 Kč.

Zlatou střední cestu pak představuje členství Priority, které je k mání za 1499 Kč měsíčně. To obsahuje přednostní přístup na herní servery a šestihodinovou herní relaci v rozlišení až 1080p při 60 fps. Je to tedy stejné, jako kdybyste doma měli středně výkonnou herní sestavu.

Foto: archiv tvůrců

Služba GeForce Now je dostupná na celé řadě zařízení.

Na vlastní streamovací platformu láká již nějakou dobu také americký Microsoft, jeho služba xCloud je dostupná v rámci předplatného Xbox Game Pass Ultimate. Měsíční členství vyjde na 389 Kč, tříměsíční pak na 999 Kč. V některých obchodech se ale dá sehnat v rámci předvánočních akcí ještě o něco levněji.

Hrát je možné všechny tituly v rámci předplatného na Xboxu, počítači, tabletu, a dokonce i mobilu. Dostupných je více než 100 různých her, nechybějí mezi nimi například Destiny 2, Yakuza Kiwami 2 a Grounded. Neustále přitom přibývají další.

Šikovné programy

Předplatné se stalo samozřejmostí také u softwaru, touto cestou se nabízejí antivirové programy, grafické editory pro úpravu fotografií, ale také střihačské aplikace sloužící k editaci videa. Výjimku nepředstavují ani kancelářské balíky.

Příkladem budiž ten nejpopulárnější – Microsoft 365, který byl dříve známý pod názvem Office 365. V rámci předplatného získáte nejen úplně všechny kancelářské aplikace od amerického softwarového giganta, ale také cloudové úložiště One Drive až pro 1 TB dat, což odpovídá zhruba 500 000 fotek, které můžete mít snadno uložené na internetu.

Nejvýhodnější je aktuálně verze až pro šest osob s 6TB úložištěm, která vychází na 2699 Kč/rok, případně na 269 Kč/měsíc. Verze pro jednotlivce stojí 1899 Kč/rok, respektive 189 Kč/měsíc.

Foto: archiv tvůrců

Microsoft 365

S předplatným se setkáme také u nejrůznějších cloudových služeb, které slouží k ukládání dat na internetu. V podstatě tak můžeme nahradit klasické pevné disky a zálohovat si důležité soubory či fotografie.

Data máte tak díky své vlastní online schránce neustále k dispozici, a to z jakéhokoliv koutu planety, kde je přístup k internetu. Mezi nejoblíbenější webová úložiště patří Dropbox, Apple iCloud, Tonido, Google Drive či Microsoft One Drive.

Ceny cloudových služeb se liší podle toho, kolik dat chcete uložit. Například prostor o velikosti 2000 GB na Dropboxu vyjde případné zájemce na 225 Kč měsíčně, podobné ceny přitom mají i konkurenti. Externí disk se stejně velkou kapacitou vyjde na necelé dva tisíce korun.

Většina Čechů používá paměťová média, zabezpečení ale řeší málokdo

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám