Hlavní obsah

Většina Čechů bude mít chudší Vánoce. Ponožky a mýdlo je zklamou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké ceny zboží a služeb brzdí ve vánočních nákupech oproti loňsku dvě třetiny Čechů. Téměř polovina dotázaných v průzkumu platební společnosti Klarna si navíc letos vytvořila předběžný rozpočet, kterého se chce držet.

Foto: Pavel Karban, novinky.cz

Vánoční nákupy v ostravském obchodním centru Nová Karolina

Článek

Maloobchodní tržby v Česku klesají už osmnáct měsíců za sebou. V říjnu se snížily meziročně o 1,4 procenta po zářijovém poklesu o 4,3 procenta. Lehké oživení ale zaznamenaly e-shopy. Obchodníci čekají, jak moc se projeví za listopad a prosinec předvánoční nákupy.

„Vliv má nepochybně nejistota domácností ohledně nákladů na energie, která s nástupem zimy zesílila. Pokrytí nákladů na bydlení má v rodinných rozpočtech prioritu,“ uvedl Petr Kymlička z poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Jiný průzkum od investiční galerie Portu ukázal, že téměř 40 procent dotázaných chce na dárky vynaložit méně než pět tisíc korun, do deseti tisíc korun pak tři čtvrtiny.

Spodní prádlo pod stromeček

Vánoce

Vyšší výdaje než loni plánuje pouhých devět procent lidí, více šetřit bude podle Portu třetina domácností. Někteří si na Vánoce přilepší zvýšenými příjmy. Odměny dostává ke konci roku od zaměstnavatele asi 37 procent lidí.

Nejhorší dárky: pěna do koupele a legrační nesmysly

Za vánoční dárky, které obdarované nepotěšily, utratili Češi v loňském roce půl miliardy korun. Vychází to z odhadu společnosti Slevomat na základě sondy mezi spotřebiteli od agentury Behavio Labs. Doma to ale přiznalo jen šest procent obdarovaných.

Každý třetí Čech loni pod stromečkem našel alespoň jeden dárek, který se mu nelíbil, nebo který nechtěl. Nejvíce nespokojení byli lidé ve věku od 25 do 34 let.

Více než třetina obdarovaných uvedla, že je zklamaly dárky s hodnotou do 500 korun. Nejčastěji ty „měkké“, například ponožky a svetry. Podobně jako knížky a elekronika.

Při dotazu na konkrétní nejhorší dárky lidé nejčastěji uvedli doplňky do koupele a legrační předměty.

Jak nastavit finanční hranice během svátků

Vánoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám