Hlavní obsah

Zneklidněli i generálové u Putina, tvrdí britský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdálo se, že i nejbližší vojenští poradci Vladimira Putina byli znepokojeni, když ruský prezident v neděli nařídil uvedení ruských odstrašujících sil do zvláštního pohotovostního režimu. Napsal to britský deník The Daily Mail. K těmto silám patří i ruské jaderné zbraně.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov a ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

Britský list se odvolával na výrazy ve tvářích náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova a ministra obrany Sergeje Šojgua, které zachytily kamery, když prezident uváděl svůj strategický a jaderný arzenál do pohotovosti.

Podle listu nebylo jasné, zda svým rozhodnutím měl Putin na mysli jaderné rakety krátkého doletu, použitelné proti Ukrajině, nebo také mezikontinentální rakety, schopné zasáhnout celý svět.

Ruští multimiliardáři se začali bouřit

Válka na Ukrajině

Rusko podle Daily Mailu už dříve prohlásilo, že jeho nejsilnější jaderná střela, hypersonický Satan-2 o rychlosti 16 000 km/h, může nést dvanáct jaderných hlavic a dokáže zničit Británii. Rusko letos zvýšilo počet zkušebních testů nosičů jaderných zbraní.

Nesouhlas s válkou roste

K ukončení konfliktu, který vyvolal útok prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu, vyzvali podle stanice CNN také dva ruští multimiliardáři Michail Fridman a Oleg Děripaska, oba zasažení protiruskými sankcemi.

Jsou potřeba další sankce vůči Rusku, shodli se světoví lídři

Válka na Ukrajině

Proti vojenskému tažení se v Rusku také ozvali již čtyři poslanci Státní dumy. Nově se proti postavil zákonodárce z nové liberální strany Noví lidé Sandgadži Tarbajev, předtím válku veřejně odmítli i komunisté Michail Matvejev, Vjačeslav Machrajev a Oleg Smolin.

Reklama

Výběr článků

Načítám