Hlavní obsah

Známá ukrajinská novinářka a bývalá poslankyně ničí u Kyjeva ruské tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno ukrajinské novinářky, aktivistky, bývalé poslankyně a matky dvou dětí Teťjany Čornovolové není na Ukrajině neznámým. V roce 2013 patřila k hlavním tvářím Euromajdanu a aktivní je i během současné války. V ukrajinské armádě funguje jako operátorka protitankových střel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dvojnásobná ukrajinská matka z přední linie odstřeluje ruské tankyVideo: Reuters

 
Článek

V době, kdy se zvyšovalo riziko ruské invaze, se přihlásila Čornovolová k ukrajinské armádě a absolvovala výcvik na operátorku protitankových střel Stugna-P. Její jednotka nyní severně od Kyjeva brání metropoli a snaží se zastavit postup ruské armády.

„Viděli jsme, jak naším směrem jedou ruské tanky, tak jsme zaujali pozice. Měla jsem tank na dostřel, tak jsem zamířila a zničila ho. Podařilo se mi trefit palivovou nádrž, takže tank skončil v příkopě. Pak jsme byli pod palbou, ale Rusové se za chvíli otočili a jeli pryč, evidentně jim stačilo, že přišli o jeden tank,“ popsala agentuře Reuters situaci Čornovolová, která kvůli vojenským povinnostem musela opustit svoje dvě děti.

Protitanková střela NLAW: kultovní zbraň Ukrajinců

Válka na Ukrajině

Ty vychovává od roku 2014 sama, poté co její manžel Mykola Berezovyj padl jako dobrovolný člen pluku Azov během bojů na východě Ukrajiny.

Čornovolová byla jednou z hlavních tváří Euromajdanu a v roce 2014 byla zvolena do ukrajinského parlamentu. Poslankyní zůstala dalších pět let.

Známý je také incident z prosince 2013, kdy ji několik mužů vytáhlo nedaleko kyjevského letiště z auta a surově ji zbilo.

Podle Čornovolové byl tehdy útok objednaný prezidentem Viktorem Janukovyčem, a to kvůli její investigativní práci, která se týkala i aktivit bývalého prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám