Hlavní obsah

Zelenskyj ustoupil. U rozhovoru s Putinem může být Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva/Ankara

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nevylučuje možnost tripartitních telefonických rozhovorů s prezidenty Turecka a Ruska, pokud by s takovým scénářem souhlasil i Vladimir Putin. Pro ukrajinský server ZN.UA to řekl Zelenského mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Charkovské oblasti.

Článek

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zváží návrh na uskutečnění telefonických rozhovorů s hlavami Ruska a Turecka Vladimirem Putinem a Tayyipem Erdoganem, pokud je prezident Ruské federace připraven se jich zúčastnit,“ uvedl Sergej Nikiforov, který působí jako Zelenského mluvčí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan přišel o víkendu s další nabídkou zprostředkovaných rozhovorů. Obrysy nejsou veřejnosti známy, v tuto chvíli však jak ukrajinská, tak ruská strana potvrdily, že se návrhem zabývají.

„Ano. Existují takové plány,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov státní agentuře RIA Novosti.

V pondělí by měl Erdogan telefonovat do Moskvy i do Kyjeva. Uvedl, že hodlá „vybídnout obě strany ke vzájemnému dialogu a diplomacii“.

Zelenskyj: Putin musí pochopit realitu

Válka na Ukrajině

„Věříme, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou skončí co nejdříve mírem, ale zdá se, že situace se každým dnem zhoršuje,“ řekl Erdogan.

Rozhovory jsou zamrzlé

Pokud by Zelenskyj s návrhem telefonického rozhovoru „tří prezidentů“ souhlasil, jednalo by se o částečný posun, jelikož ještě 13. května avizoval, že chce hovořit pouze s Putinem a „jenom s ním, bez žádných prostředníků“.

Zelenskyj už dlouho vyzývá Putina k přímému dialogu, šéf Kremlu to dosud odmítá. Ukrajinský prezident v minulosti uvedl, že podle něj dává smysl jen přímé jednání s Putinem, protože vytvořil stát, ve kterém důležitá rozhodnutí přijímá pouze on. Putin podle Zelenského musí „pochopit realitu“, aby bylo možné najít diplomatické řešení. Za první podmínku si stanovil návrat ruských vojsk do pozice z 24. února, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu.

Zelenskyj: Jsem připraven mluvit s Putinem. Ale jenom s ním

Válka na Ukrajině

Rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem už nějakou dobu nefungují. Od 29. března spolu vyjednavači nejednali tváří v tvář. Podle hlavního ruského vyjednavače Vladimira Medinského probíhají rozhovory na dálku.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám