Hlavní obsah

Zelenskyj se dohodl na výcviku ukrajinských pilotů ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že s Francií uzavřel dohodu o výcviku ukrajinských pilotů. Zelenskyj to měl po telefonu domluvit s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, se kterým také hovořil o nových dodávkách vojenské pomoci. Informuje o tom list Ukrajinska Pravda.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka americké výroby F-16

Článek

„Dnes jsme v rozhovoru s francouzským prezidentem Macronem diskutovali o tom, jaké nové dodávky mohou pomoci našim bojovníkům,“ řekl v neděli Zelenskyj, na kterého odkazuje ukrajinský deník. „A došlo k velmi důležité dohodě o výcviku našich pilotů ve Francii - naše koalice moderních stíhaček je stále silnější,“ dodal.

Zelenskyj dále prozradil, že s Macronem jednal především o dodávkách vojenského materiálu pro Ukrajinu, dále o účasti francouzských společností na mezinárodním fóru obranného průmyslu, které pořádá právě Kyjev.

Kromě toho se Zelenskyj a Macron dohodli také na zahájení jednání o dvoustranných bezpečnostních zárukách, která mají navázat na prohlášení G7.

Výcvik ukrajinských pilotů

Americký prezident Joe Biden v květnu schválil výcvikové programy pro ukrajinské piloty na stíhačkách F-16. Kromě školení v Dánsku by mělo vzniknout školicí středisko také například v Rumunsku.

Dodávku přitom zatím přislíbily tři země, a to Norsko, Dánsko a Nizozemsko. Jak ale uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, není naděje, že by je Kyjev dostal letos.

USA posvětily dodávky stíhaček F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám