Hlavní obsah

USA posvětily dodávky stíhaček F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy schválily dodávku stíhacích letounů F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu. Kyjev je získá ve chvíli, kdy dojde k dokončení výcviku ukrajinských pilotů. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americké stíhačky F-16

Článek

Americký ministr zahraničí Antony Blinken to svým protějškům z Dánska a Nizozemska sdělil v dopise, v němž obě země ujistil, že žádosti o přesun stíhaček budou schváleny ve chvíli, kdy dojde k dokončení výcviku.

„Píši vám, abych vyjádřil plnou podporu Spojených států jak při převodu stíhacích letounů F-16, tak i při výcviku ukrajinských pilotů kvalifikovanými instruktory F-16,“ napsal Blinken v dopise, do něhož měla agentura Reuters možnost nahlédnout.

„Je i nadále důležité, aby se Ukrajina byla schopna bránit proti pokračující ruské agresi a porušování své suverenity,“ uvedl americký ministr zahraničí, který dodal, že dodávky umožní Ukrajině plně využít její nové schopnosti, jakmile první skupina pilotů dokončí svůj výcvik.

Ke schválení dodávek se na sociální síti X, dříve známé jako Twitteru, vyjádřil i nizozemský ministr zahraničí Wopke Hoekstra. „Vítáme rozhodnutí Washingtonu připravit půdu pro dodávky stíhacích letounů F-16 na Ukrajinu,“ napsal Hoekstra s tím, že teď bude Nizozemsko o předání stíhaček jednat se svými evropskými partnery.

Neumí anglicky. Potíže s výcvikem pilotů oddalují nasazení F-16 na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Jak už ale ve středu uvedl tiskový mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, Kyjev letos stíhací letouny nedostane, realisticky to má vypadat na jaro příštího roku.

Nejmenovaní američtí představitelé navíc uvedli, že stíhačky F-16 by Ukrajině v její současné ofenzivě příliš nepomohly. Zároveň prohlásili, že vzhledem k ruským systémům protivzdušné obrany jejich dodávka stejně „nezmění pravidla hry“, až nakonec dorazí.

Výcvik ukrajinských pilotů započal v Dánsku letos v červenci. Dánský ministr obrany Troels Poulsen se v červenci nechal slyšet, že doufá, že výsledky výcviku budou vidět na začátku roku 2024.

Kyjev stíhačky F-16 letos nedostane

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám