Hlavní obsah

Zelenskyj poletí do Washingtonu jednat se senátory, kteří zamítli pomoc Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý odcestuje do Washingtonu, kde bude jednat s americkými senátory, kteří minulý týden odmítli schválit balíček pomoci Ukrajině v hodnotě 61 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun). Informuje o tom ukrajinský list The Kyiv Post, podle kterého by se ukrajinská hlava státu měla setkat i s americkým prezidentem Joem Bidenem a předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Kancelář ukrajinského prezidenta ve svém prohlášení uvedla, že schůzka se zaměří na klíčové otázky, jako jsou „společné projekty výroby zbraní a systémů protivzdušné obrany, jakož i koordinace úsilí mezi našimi zeměmi v nadcházejícím roce“, uvedl ukrajinský list s odkazem na agenturu AFP.

Zelenskyj do Spojených států odcestuje z Buenos Aires, kde se zúčastnil nedělní inaugurace nového argentinského prezidenta Javiera Mileiho.

Jeho návštěvu potvrdil demokratický vůdce senátní většiny Chuck Schumer i republikánský šéf menšiny Mitch McConnell, kteří ukrajinského prezidenta pozvali na setkání s celou horní komorou.

Pozvání přišlo zhruba týden poté, co Zelenskyj nečekaně a bez uvedení důvodu na poslední chvíli minulé úterý zrušil svůj on-line projev v americkém Senátu, ve kterém chtěl americké činitele informovat o stavu války a přesvědčit je k další finanční podpoře pro Ukrajinu.

Zelenskyj nečekaně zrušil projev v americkém Senátu

Válka na Ukrajině

Neschválený balíček

Biden koncem října požádal americký Kongres o zhruba 61 miliard dolarů na pokračování vojenské a ekonomické podpory Kyjeva. Republikánští senátoři ale tento návrh minulý čtvrtek zablokovali a místo toho na jednání prosazovali své požadavky na zpřísnění opatření pro kontrolu imigrace na hranicích mezi USA a Mexikem.

Republikáni jako další důvod uvedli, že si přejí, aby Bidenova administrativa byla více odpovědná za finanční prostředky amerických daňových poplatníků, které jdou na pomoc Ukrajině.

„Dnešní hlasování bylo potřeba kvůli tomu, aby si lídr demokratů uvědomil, že to, co říkají republikáni, je myšleno vážně,“ prohlásil minulý čtvrtek předseda republikánů v Senátu Mitch McConnell těsně před hlasováním.

Bidenův návrh podpořilo 49 senátorů, proti bylo 51. Aby se o balíčku v Senátu debatovalo, muselo by ho podpořit nejméně 60 ze 100 senátorů, uvedla agentura Reuters, podle které výsledek hlasování ohrozil snahu Joea Bidena poskytnout finanční pomoc do konce roku 2023.

„Buďte si jistí, že na dnešní hlasování se bude dlouho vzpomínat. Historie bude tvrdě soudit ty, kteří se obrátili zády ke svobodě,“ prohlásil minulý týden v projevu v Bílém domě Joe Biden.

V pondělí více než stovka vysoce postavených evropských zákonodárců oznámila, že v úterý odešle svým protějškům ve Spojených státech společný dopis, v němž žádají o uvolnění další vojenské pomoci Ukrajině. Otevřený dopis podepsali zákonodárci z nejméně 17 zemí včetně Francie, Německa, Itálie, Polska a Irska.

Republikáni v americkém Senátu zablokovali pomoc Ukrajině a Izraeli

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám