Hlavní obsah

Zelenskyj nečekaně zrušil projev v americkém Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nečekaně zrušil svůj plánovaný on-line projev v americkém Senátu, ve kterém chtěl americké činitele informovat o stavu války a přesvědčit je k další finanční podpoře pro Ukrajinu. Uvedl to list Evropská pravda, podle něhož o zrušení informoval vůdce demokratické většiny v americkém Senátu Chuck Schumer.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Mimochodem, Zelenskyj se nemohl připojit k našemu brífinku v 15:00 (21:00 SEČ) - něco se stalo na poslední chvíli,“ uvedl Schumer bez dalších podrobností.

Poznamenal však, že k senátorům promluví demokratický senátor Mark Warner, „který dobře ví, jak zoufale Ukrajina potřebuje pomoc, o kterou ji požádal (americký) prezident“.

Den předtím Schumer podle Evropské Pravdy oznámil, že Zelenskyj má na uzavřeném brífinku prostřednictvím zabezpečené videokonference oslovit americké senátory, aby je informoval o stavu války na Ukrajině a o potřebě podpory Kyjeva.

V září Bílý dům požádal Kongres o schválení doplňkového balíčku financování ve výši 106 miliard dolarů, který zahrnoval více než 61 miliard dolarů pro Ukrajinu. Další miliardy mají být určeny pro Izrael a Tchaj-wan. Iniciativa se však zadrhla kvůli odporu republikánů ve Sněmovně reprezentantů.

Biden žádá Kongres o desítky miliard na pomoc Ukrajině, Izraeli a Palestincům

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám