Hlavní obsah

Zelenskyj: Bachmut nesmí padnout, válka je jako koláč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina si nemůže dovolit ztratit Bachmut – o který svádějí ukrajinští obránci s ruskými invazními silami těžkou bitvu již sedm měsíců – předně z politických důvodů, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář, Bez zdroje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky v přední linii u Bachmutu

Článek

„Nemůžeme si dovolit ustoupit, protože válka je jako koláč, malá sousta vítězství. Malé výhry, malé kroky,“ řekl ve ve středu zveřejněném rozhovoru pro AP.

Šéf Kremlu Vladimir Putin by podle něj zúročil toto vítězství na Západě, před ruskou veřejností, v Číně i v Íránu. Rusko by je využilo k tomu, aby přesvědčilo světovou veřejnost, že je potřeba tlačit Ukrajinu do rozhovorů s agresorem a donutit ji odsouhlasit nepřijatelné kompromisy, vysvětlil prezident svou pozici.

„Pokud (Putin) zavětří krev, pocítí, že jsme slabí, tak bude tlačit a tlačit a tlačit,“ řekl Zelenskyj. V neposlední řadě by pak ztráta Bachmutu zasáhla morálku ukrajinských vojáků i veřejnosti, je přesvědčen prezident.

Prigožin přiznal velké ztráty wagnerovců u Bachmutu

Zahraniční

Je krvavá bitva jablkem sváru?

Zelenskyj a Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil, jsou dle průzkumů veřejného mínění neoddiskutovatelně nejpopulárnějšími Ukrajinci současnosti. Podle posledního průzkumu veřejného mínění se Zelenskyj těší oblibě 91 procent dotázaných. Zalužnyj má sympatie 87 procent respondentů.

Zejména německá média ale s odvoláním na vlastní vysoce postavené kyjevské zdroje opakovaně informují o údajném názorovém rozporu dvou hlavních protagonistů ukrajinské obrany proti ruské invazi právě ohledně situace u Bachmutu.

„Klepy, které kolují už od loňského jara, dostaly nový impulz po informaci zveřejněné německým deníkem Bild o údajných názorových rozepřích (Zelenského a Zalužného) ohledně obrany Bachmutu,“ napsala dříve Ukrajinska pravda.

Zatímco Zelenskyj trvá na udržení Bachmutu, Zalužnyj by spíše preferoval taktické stažení, menší ztráty a nasazení obránců na jiných důležitých úsecích fronty, zaznělo v minulých dnech rovněž v diskusním pořadu německé televize ZDF. „Jaký smysl má krvácet ve strategicky bezcenných ruinách, když nás je a bude potřeba jinde?“ citovala ZDF nejmenovaného velitele přímo z bojiště.

„Položil jsem přímý dotaz generálu Syrskému a hlavnímu veliteli Zalužnému, jak si představují do budoucna obrannou operaci u Bachmutu. Zda se stáhnout, nebo pokračovat v obraně a posilovat pozice ve městě. Oba generálové odpověděli: nestahovat se (…), jiné názory nezazněly,“ sdělil Zelenskyj počátkem března ukrajinským médiím.

Podle Ukrajinské pravdy značně oblíbený ukrajinský prezident čelí poměrně malé, ale o to hlasitější skupince tzv. „hejtrů“ (těch, kteří o něm šíří nenávistné, urážlivé či očerňující komentáře – pozn. red.) z řad politických oponentů ještě z volebního roku 2019.

Zalužnému přidává strach veřejnosti

Naproti tomu Zalužnyj je „díky svému přesvědčivému způsobu jednání“ a z titulu své hodnosti v době války hrdinou všech ukrajinských patriotů bez výjimky.

„Extrémně populární vrchní velitel ozbrojených sil je jediným, kdo potenciálně může konkurovat extrémně populárnímu prezidentovi. A určitá zaujatá vrstva společnosti hledá znaky toho, že k takové rivalitě skutečně dochází,“ napsal list.

Jak ale upozornila pro Hromadske radio psycholožka a novinářka Larysa Vološynová, jediným, kdo může z rozkolu v ukrajinském obranném tandemu těžit, je jednoznačně Moskva. „Pokud by se prezident nechal vmanipulovat do veřejného sporu se Zalužným, hodně by ho to poškodilo. A nejde tu o popularitu, je to čistě psychologická otázka. V dobách veřejného ohrožení se společnost uchyluje k obránci,“ uvedla dříve s tím, že „pokusy rozdmýchat konflikt mezi vojenským a politickým vedením Ukrajiny usnadňují Rusku práci“.

Peskov: Jednání jsou k ničemu, našich cílů lze dosáhnout jen vojensky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám