Hlavní obsah

Prigožin přiznal velké ztráty wagnerovců u Bachmutu

Šéf ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny ve středu uvedl, že boje o východoukrajinské město Bachmut „prakticky zničily“ ukrajinskou armádu, „těžce poškozené“ jsou ale také jeho síly. Jevgenij Prigožin to podle agentury Reuters uvedl ve zvukové nahrávce zveřejněné na sociálních sítích.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští dělostřelci při palbě u Bachmutu

Článek

„Bitva o Bachmut již prakticky zničila ukrajinskou armádu a bohužel také těžce poškodila soukromou vojenskou společnost Wagner,“ uvedl Prigožin, jehož jednotky stály v čele ruské ofenzivy u Bachmutu v posledních několika měsících.

Bachmut je jedním z ohnisek války na Ukrajině a odehrávají se tam jedny z nejtěžších bojů konfliktu, který Moskva rozpoutala před více než rokem. Objevují se zprávy o mnoha padlých či raněných na obou stranách.

Ukrajinská armáda v posledních dnech hlásí pokles intenzity bojů, který podle řady analytiků může být známkou vyčerpání ruského útoku. Podle Kyjeva se rovněž podařilo situaci na frontě u Bachmutu stabilizovat a odvrátit bezprostřední nebezpečí obklíčení ukrajinské posádky ve městě.

Ruskými střelami poničený BachmutVideo: AP

Prigožin v příspěvku na telegramu reagoval na ve středu zveřejněný rozhovor Volodymyra Zelenského s agenturou AP, kde ukrajinský prezident zopakoval odhodlání Ukrajiny obléhaný Bachmut dále bránit. Případné dobytí města by ruský prezident Vladimir Putin mohl „prodat“ ruské společnosti – ale i Číně nebo Íránu – jako vítězství.

„Pokud ucítí krev – ucítí, že jsme slabí –, bude tlačit, tlačit a tlačit,“ řekl ukrajinský prezident na adresu Putina.

Zelenskyj vyjádřil obavy, že v případě ukrajinské porážky u Bachmutu by on sám tlak pocítil rychle – jak ze strany mezinárodního společenství, tak uvnitř své vlastní země. „Naše společnost se bude cítit unavená. Naše společnost mě bude tlačit k tomu, abych s nimi (s Ruskem) uzavřel kompromis,“ dodal.

V rozhovoru Zelenskyj také řekl, že pozval svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga na Ukrajinu. Prezident Číny, která je považovaná za spojence Ruska, o konfliktu na Ukrajině jednal minulý týden s Putinem. Rozhovory však nepřinesly bezprostřední pokrok v otázce ukončení války.

Satan a liliput, který pohřbil národ. Putina kritizují elitní ruští podnikatelé

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám