Hlavní obsah

Zápisky ukrajinské školačky přirovnávají k deníku Anny Frankové

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memoáry Jevy Skalecké, dvanáctileté ukrajinské školačky, jsou přirovnávány k deníku Anny Frankové o holocaustu, protože srdcervoucím způsobem odhalují válku očima dítěte. Zápisky načetla britská herečka Keira Knightleyová.

Foto: Jevgenij Maloletka, ČTK/AP

Bytový dům v Charkově poškozený ruským útokem

Článek

„Poslouchat její vyprávění bylo jako slyšet samu sebe. Přednesla všechny emoce, které jsem prožila,“ řekla Skalecká listu The Daily Telegraph.

„Kniha mě obrovsky ovlivnila,“ svěřila se hvězda stříbrného plátna. „Je to neuvěřitelně důležitý příběh, silný a hluboce dojemný. Cítím se poctěna, že mohu být součástí této publikace a vyprávět Jevin neobyčejný příběh o inspiraci a statečnosti.“

Jeva napsala poutavý deník o svém životě ukrajinské uprchlice s názvem „Nevíš, co je válka“, který zachycuje cestu z ostřelovaného Charkova do Dublinu a dvanáct dní, které navždy změnily její život.

Strach pod městem

„Slovo válka zná každý. Ale jen málokdo chápe, co skutečně znamená,“ stojí v úryvku z knihy, jež vychází v 19 jazycích. „Když zjistíte, že jí musíte čelit, cítíte se naprosto ztraceni, zazděni strachem a zoufalstvím. Dokud si tím neprojdete, nevíte, co je to válka.“

„Na Charkov se začalo snášet ostřelování a život v panelácích, kterými je posetý, se stal loterií. V nejhorší den jsme se v krytu dozvěděli, že náš byt vybombardovali. V ten den večer nad námi létala obrovská letadla a drony, příšerně jsme se báli,“ zanesla si do deníku.

Brzy poté ji zachránili dobrovolníci, což Jeva popisuje jako zázrak, a pak se spolu s babičkou Irinou vydala na dlouhou a namáhavou cestu do Dublinu. Tam pokračuje v psaní deníku vedle výuky angličtiny, školní docházky a smršti mediálních vystoupení ke svým pamětem.

Sní o tom, že jednou bude studovat v Oxfordu, ale ze všeho nejvíc si přeje návrat domů. „Opravdu doufám, že válka skončí. A věřím, že se vše obnoví a bomby se odstraní z každé části mého města. Snad se mé sny splní,“ uzavírá Jeva.

Rusové ostřelovali Charkov

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám