Hlavní obsah

Západ se snaží zjistit, jestli Putin blafuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy a jejich spojenci zvyšují úsilí o odhalení kroků, které by mohly signalizovat, že Vladimir Putin nařídil použití jaderných zbraní na Ukrajině. Píše to server Politico s odkazem na nejmenované americké představitele. Ti se obávají, že by jakékoli první náznaky mohly přijít příliš pozdě a jaderné katastrofě už nebude možné zabránit.

Foto: Sergei Bobylev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Sledování ruského jaderného zbrojení ztěžuje fakt, že kupříkladu většina ruských letounů umí nosit běžnou munici, ale také taktické jaderné zbraně. Ty jsou určeny k cílenějšímu použití na bojišti než strategické zbraně, jako jsou mezikontinentální balistické rakety, lze je ale hůř sledovat.

U strategických zbraní lze usuzovat na plánované použití ze signálů, jako je uvedení příslušných jednotek do stavu pohotovosti nebo jejich shromáždění na cvičení, to u taktických zbraní neplatí.

„USA se možná nikdy nedozví, kdy ruské síly vyměnily konvenční munici za atomové bomby,“ píše v rozsáhlém textu Politico.

Tento problém pálí Američany v posledních dnech čím dál více poté, co Rusko přistoupilo k „částečné“ mobilizaci a jeho nejvyšší představitelé dál hrozí nasazením jaderných zbraní.

Bereme tyto hrozby velmi vážně, ale v tuto chvíli jsme neviděli žádný důvod, proč bychom měli upravovat naše vlastní jaderné pozice
Joshua Kelsey

„Sledujeme to teď více pozorně,“ řekl nejmenovaný americký činitel, jenž má přístup k zpravodajským informacím ohledně Moskvy a její nukleární strategie.

Rozhodně to není blaf. Medveděv už zase vysílá na Západ jaderné signály

Válka na Ukrajině

Spojené státy nasadily dodatečné „zpravodajské prostředky“, a to jak ve vzduchu, vesmíru i kyberprostoru, informuje Politico. Rovněž se při analýze ruských jednotek spoléhají více na snímky z komerčních satelitů.

Jaderné zbraně v Kaliningradu?

Důležitou oblastí zájmu mimo Ukrajinu je ruská enkláva Kaliningrad, kde Kreml umístil zbraňové systémy dvojího užití a hypersonické rakety.

V uplynulém týdnu bylo na Flightradaru vidět několik letounů amerického letectva pro elektronický dohled, jak nad městem krouží a zřejmě sbírají data. Modernizace raketových skladů v Kaliningradu, ke které nedávno došlo, jen zvýšila obavy, že v nich Rusové hromadí jaderné zbraně.

Putin ztrácí moc, spřízněné země mu to už dávají najevo

Podcasty a pořady

„Neblafuji,“ uvedl minulý týden Putin, když varoval, že v případě ohrožení Ruska je připraven použít „všechny prostředky, které máme k dispozici“.

USA na to reagovaly blíže neupřesněným upozorněním, že by v takovém případě neslo Rusko „katastrofální následky“.

„Zatím jsme neviděli žádný důkaz, že by Rusko použilo jaderné zbraně,“ řekl nadporučík Joshua Kelsey z amerického strategického velení. „Bereme tyto hrozby velmi vážně, ale v tuto chvíli jsme neviděli žádný důvod, proč bychom měli upravovat naše vlastní jaderné pozice.“

Získání informací o tom, že Rusko připravuje jaderný útok, by bylo extrémně těžkým úkolem. První citovaný americký představitel uvedl, že přibližně dva tucty ruských systémů jsou využitelné jak pro konvenční zbraně, tak pro jaderné hlavice s takzvaně „modifikovaným účinkem“.

Mikrojaderná zbraň?

Podle veřejných odhadů má Rusko více než 1900 taktických jaderných hlavic, někdy označovaných také jako „nestrategické jaderné zbraně.“

„Mezi to se počítá všechno od střel s plochou dráhou letu přes jaderná torpéda a gravitační bomby až po balistické rakety středního doletu,“ řekl úředník. „Všechno možné.“

Sestřih ukazuje, jak Putin ohledně Ukrajiny světu od začátku lhal

Válka na Ukrajině

Zpravodajské služby jsou podle něj přesvědčeny, že Rusko nebude riskovat rozsáhlou jadernou válku a nezačne masivní útok na Ukrajinu nebo země NATO.

„Nikdy nepoužijí strategickou jadernou zbraň,“ řekl představitel vlády. „To, co by udělali, je, že by použili zbraň krátkého doletu. Mají hlavice, kterým říkáme mikrojaderné, s výbušnou silou desítek až stovek tun,“ dodal.

„Pořád jde o obrovskou bombu, ale umožňuje vám to se zaměřit na opravdu maličké cíle… nemáte tam pak spoustu radiace,“ vysvětlil.

Pro srovnání – síla jaderných bomb, které USA na konci druhé světové války svrhly na Hirošimu a Nagasaki, se pohybovala v rozmezí 15 až 20 kilotun, tedy 15 tisíc až 20 tisíc tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám