Hlavní obsah

Z Běloruska odstartovaly drony, v Kyjevě vyhlásili poplach. Ve městě je německý prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ukrajinském hlavním městě Kyjevě, kde je právě na neohlášené návštěvě německý prezident Frank-Walter Steinmeier, byl vyhlášen letecký poplach, uvedl na svém webu list Ukrajinska pravda. Varování před nálety dal do souvislosti s informacemi nejmenovaných zdrojů z rozvědky, podle kterých z Běloruska odstartovalo deset ruských dronů Šahíd-136 íránské výroby používaných k přímým útokům na cíl.

Foto: Reuters

Dron Šahíd-136 nad Kyjevem

Článek

Pokud je vyhlášen letecký poplach, jednoznačně hrozí nálety, konstatoval mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Dodal, že nemůže komentovat současnou situaci, učinit tak bude moci až podle výsledku práce protivzdušné obrany. Dá se podle něj ale říci, že to není poprvé, co Rusové útočí na Kyjev z Běloruska; drony v tomto případě sledují tok řeky Dněpr z Běloruska až do Kyjeva. Ve dne je ovšem snazší drony sestřelovat za pomoci různých zbraní, od velkorážných kulometů přes protiletadlová děla a protiletadlové řízené střely až po stíhačky.

Německý prezident neohlášeně přijel do Kyjeva

Evropa

Německý prezident Steinmeier přicestoval v úterý ráno do Kyjeva vlakem na svou první návštěvu od začátku ruské invaze. „Pro mě je velmi důležité v této fázi útoků drony, střelami s plochou dráhou letu a raketami vyslat Ukrajincům znamení solidarity,“ uvedl německý prezident po příjezdu do ukrajinské metropole, kde má během dne jednat se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Německý prezident neohlášeně přijel do KyjevaVideo: Reuters

Steinmeier přijel do Kyjeva poté, co se mu dvakrát nepodařilo cestu podniknout. V dubnu, kdy chtěl navštívit ukrajinskou metropoli s polským prezidentem Andrzejem Dudou, mu Kyjev vzkázal, že si jeho návštěvu nepřeje. Steinmeier pak měl odjet do Kyjeva minulý týden. Po sérii raketových a leteckých útoků ruské armády na velká ukrajinská města ale návštěvu z bezpečnostních důvodů zrušil.

Reklama

Výběr článků

Načítám