Hlavní obsah

Německý prezident neohlášeně přijel do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier přicestoval v úterý ráno do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu. Uvedla to agentura DPA. Steinmeier měl do Kyjeva odcestovat minulý týden, cestu ale z bezpečnostních důvodů zrušil. Do Kyjeva přijel vlakem. Je to poprvé, co se německý prezident vydal do ukrajinské metropole od začátku ruské invaze.

Německý prezident neohlášeně přijel do KyjevaVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem velice rád, že mohu být v Ukrajině, kde Rusko vede osm měsíců brutální a ilegální agresi. Je důležité vyjádřit Ukrajincům solidaritu v dobách odporného ruského ostřelování země,“ řekl Steinmaier po příjezdu do Kyjeva.

Německý prezident dodal, že Ukrajina se může plně spolehnout na podporu Německa. „Budeme nadále podporovat Ukrajinu vojensky, politicky, finančně i humanitárně,“ uvedl.

Foto: Michael Kappeler, DPA

Německý prezident Frank-Walter Steinmaier vystupuje v Kyjevě z vlaku

Během dne bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Podle agentury DPA oba politici vyzvou německá města, aby uzavírala partnerství s ukrajinskými obcemi a poskytla jim pomoc.

Steinmeier přijel do Kyjeva poté, co se mu dvakrát nepodařilo cestu podniknout.

V dubnu, kdy chtěl navštívit ukrajinskou metropoli s polským prezidentem Andrzejem Dudou, mu Kyjev vzkázal, že si jeho návštěvu nepřeje. Steinmeier pak měl odjet do Kyjeva minulý týden. Po sérii raketových a leteckých útoků ruské armády na velká ukrajinská města ale návštěvu z bezpečnostních důvodů zrušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám