Hlavní obsah

Wagnerovci se podařilo utéct do Norska. O hrůzách chce svědčit před mezinárodním soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý velitel jedné jednotky ruských žoldnéřů z Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) skupiny Andrej Medveděv dezertoval z bojiště a utekl do Norska, kde požádal o politický azyl, uvedla dnes ruská redakce BBC s odvoláním na nevládní organizaci pro ochranu lidských práv Gulagu.net.

Foto: Gulagu.net

Bývalý velitel jednotky ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny Andrej Medveděv, který utekl do Norska.

Článek

Ta také zveřejnila zvukovou nahrávku, ve které Medveděv vylíčil, že se musel dostat přes pohraniční zátarasy a ostnatý drát a že po něm ruští pohraničníci stříleli. Bojí se o život, protože po něm pátrají jak ruské úřady, tak bývalí spolubojovníci z Wagnerovy skupiny.

O zadržení muže, který nelegálně překročil norskou hranici, informoval s odvoláním na policii norský tisk.

Medveděv dříve tvrdil, že byl svědkem toho, jak žoldnéři bez soudu zabíjejí své kolegy, kteří během boje odmítli splnit rozkazy. Prohlásil také, že je připraven svědčit před mezinárodním soudem. BBC upozornila, že nemá možnost Medveděvova tvrzení ověřit.

Šéf Wagnerovy skupiny označil brutální vraždu dezertéra kladivem za spravedlivou

Zahraniční

Gulagu.net loni pomohl dostat se z Ruska jinému dezertérovi z ruské armády, tehdy sedmadvacetiletému Nikitovi Čibrinovi z 64. motostřelecké brigády, která se účastnila ruské okupace ukrajinského města Buča u Kyjeva. V listopadu o Čibrinovi napsal britský list The Guardian, že požádal o azyl ve Španělsku a že je ochoten vypovídat u mezinárodního soudu o tom, co na Ukrajině zažil.

Ruské jednotky se na jaře stáhly od Kyjeva, který se jim nepodařilo dobýt. Když se svět dozvěděl o válečných zvěrstvech, které Moskva popírá, Putin vyznamenal 64. brigádu tím, že jí udělil čestný titul „gardová“.

Šlo tehdy o druhý známý případ ruského vojáka, jenž po zapojení do války proti Ukrajině utekl z Ruska. Loni v srpnu Pavel Filaťjev, který sloužil u výsadkářů, požádal o politický azyl ve Francii. Obává se, že ve vlasti by jej přísně potrestali za to, že na sociální síti zveřejnil 140 stran textu, v němž rekapituloval své válečné zážitky a popsal problémy ohrožující fungování ruské armády.

Ruský voják v zápiscích vysvětluje, proč se okupanti chovají jako barbaři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám