Hlavní obsah

Wagnerova skupina brzy skončí, tvrdí Prigožin

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že by skupina brzy mohla přestat existovat. Podle něj nedostávají wagnerovci dostatek munice.

Foto: Profimedia.cz

Jevgenij Prigožin

Článek

„Dnešním dnem se blížíme k bodu, kdy končí soukromá vojenská skupina. A zanedlouho přestanou wagnerovci existovat. Není se čeho bát, takové věci se stávají,“ uvádí Prigožin na videu, které zveřejnil v pátek na sociálních sítích jeden z ruských válečných blogerů.

Dodal, že wagnerovci „vejdou do historie“, a přestože by podobná tvrzení mohla být pro Rusko demoralizující, zopakoval by je znovu, píše Ukrajinska pravda.

Jak ale připomíná agentura Reuters, u Prigožina není jasné, zda svá tvrzení myslí vážně. Začátkem tohoto týdne například stáhl svá dřívější tvrzení o situaci v Bachmutu a slib, že jeho síly přestanou město ostřelovat, aby Ukrajinci mohli město ukázat americkým novinářům. Svá slova označil za vtip.

Prigožin vydělal na válce s Ukrajinou rekordní částku

Zahraniční

Nedostatek munice

Prigožin dlouhodobě kritizuje ruské ministerstvo obrany i ruské úřady a způsob, jakým země válku vede. Často si stěžuje na nedostatek munice pro své ozbrojené síly, obvinil i nejvyšší představitele ze zrady. Tento týden rovněž uvedl, že wagnerovci utrpěli těžké ztráty kvůli nedostatečné podpoře Moskvy.

Právě nedostatek munice je jedním z důvodů, proč by podle Prigožina měla Wagnerova skupina spět ke konci své existence. Ve videu například hovoří o potřebě dělostřeleckých granátů na frontě.

Ruské jednotky se Bachmut snaží dobýt dlouhé měsíce v rámci svého úsilí o obsazení celé Doněcké oblasti, která je součástí východního průmyslového srdce Ukrajiny – Donbasu. Osmiměsíční boje o Bachmut jsou zřejmě nejdelší a pravděpodobně i nejkrvavější bitvou války.

Kdyby Rusové znali pravdu o ztrátách na bojišti, zbláznili by se. Aktivista, který fotil hroby, uprchl

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám