Hlavní obsah

Prigožin vydělal na válce s Ukrajinou rekordní částku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf soukromé ruské armády, tzv. Wagnerovy armády, Jevgenij Prigožin vydělal loni na válce na Ukrajině a na zakázkách pro ministerstvo obrany v Moskvě rekordní částku. Podle nezávislého serveru Možem objasniť jde o 4,7 miliardy rublů (1,3 mld. Kč), zatímco o rok dříve si přišel na 1,9 miliardy rublů.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

Zakázky se týkají například zásobování vojáků ruské armády nebo stavby kasáren, z čehož Prigožin profitoval mnohem více než před invazí do sousední země. Novináři citovaného serveru k těmto závěrům došli po srovnání finančních dokumentů různých Prigožinových firem.

Žoldnéři Wagnerovy armády včetně samotného Prigožina přitom opakovaně ministerstvo obrany otevřeně kritizují. Na obchodní transakce mezi těmito soukromými strukturami a státním sektorem to ale nemá žádný vliv, píše dále portál Možem objasniť, na jehož financování se podílí ruský obchodník žijící v zahraničí Michail Chodorkovkij.

Objednávky i od Kremlu

Server dále uvádí, že kromě zakázek ministerstva obrany vydělávají Prigožinovy firmy také na lukrativních objednávkách od Kremlu. Jiný ruský nezávislý portál Vjorstka napsal, že jde například o zakázky na zásobování školských zařízení a nemocnic, čímž si společnosti Prigožina přišly loni na 4,4 miliardy rublů.

Žoldnéřská Wagnerova skupina působí nejen na Ukrajině, ale i v Africe. Zapojila se například do konfliktu v Súdánu, když dodala tamním polovojenským jednotkám RSF rakety i další zbraně pro jejich boj s pravidelnou armádou.

Aktivity Prigožinovy soukromé armády v Africe potvrdil nově i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, když prohlásil, že tato africká země má právo využívat služeb této žoldnéřské skupiny.

Operační prostor na Varšavu máme otevřený, tvrdí Prigožin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám