Hlavní obsah

Kdyby Rusové znali pravdu o ztrátách na bojišti, zbláznili by se. Aktivista, který fotil hroby, uprchl

Bývalý důstojník ruské armády a aktivista Vitalij Votanovskij, který odhaluje detaily o pohřbech žoldáků Wagnerovy skupiny zabitých na Ukrajině, po sérii výhrůžek smrtí opustil Rusko. V rozhovoru pro BBC uvedl, že od prosince 2022 se ruské ztráty na bojištích několikanásobně zvýšily a že kdyby lidé věděli skutečný počet padlých, zbláznili by se.

Foto: Stringer, Reuters

Hroby bojovníků Wagnerovy skupiny. Ilustrační foto

Článek

Votanovskij vystupuje proti Rusku od počátku války, kdy hned první den, 24. února 2022, byl zatčen a uvězněn na 20 dní poté, co vyšel do ulic s nápisy „Ne Putinovi!“ a „Ne válce!“ na svém oblečení. Nejvíce je ale nyní známý jako „dokumentarista hrobů“.

Vitalij začal cestovat po ruském Krasnodarském kraji v květnu loňského roku a navštěvoval tamní hřbitovy, aby zaznamenal počty padlých. „Potřeboval jsem lidem dokázat, co za katastrofu se děje, že tu lidé umírali. Potřeboval jsem ukázat, že válka dopadne na všechny a na všechno,“ cituje ho BBC.

Začal tak na hřbitovech obcházet všechny hroby. Aby rozlišil, zda se jedná o běžná úmrtí civilistů, nebo muže padlé v boji, zkoumal fotografie a věnce na hrobech, zapisoval si jména a další podrobnosti z náhrobků a vyptával se místních.

V prosinci loňského roku se Votanovskij vydal do vsi Bakinskaja v Krasnodarském kraji, aby zde vyfotil hroby řadových vojáků. Od zdejších pracovníků se dozvěděl, že zde pohřbívají žoldáky Wagnerovy skupiny zabité ve válce. Vitalij byl prvním, kdo našel tento nechvalně proslulý hřbitov, kde jsou pochováni muži naverbovaní do Wagnerovy skupiny z věznic a jejichž těla si nikdo nevyzvedl.

„Když jsme tam byli poprvé, bylo tam 48 wagnerovských hrobů. O pár dní později jich bylo 95. Potom 164, potom kolem 270,“ řekl aktivista. Z malého vesnického hřbitova se podle jeho slov postupem času stal rozlehlý hřbitov s několika novými zónami, které mohou pojmout další mrtvé. Hřbitov je nyní pod kontrolou bezpečnostních pracovníků.

Bakinskajský hřbitov ve čtvrtek navštívil zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Podle BBC prohlásil, že hřbitov plánuje proměnit v památník „pro budoucí generace“, a připustil, že se místo posledního odpočinku rozšířilo, ale podle jeho slov „to tak v životě chodí“.

Leží tu 25letý zloděj Vadim i vrazi. Ruský hřbitov skrývá Wagnerovu trestaneckou armádu

Válka na Ukrajině

Počty mrtvých raketově stoupají

Votanovskij následně pokračoval a systematicky procházel všechny hřbitovy v Krasnodarském kraji. Ještě než na začátku letošního dubna uprchl z Ruska, jeho databáze čítala přes 1300 jmen – a to jen z Krasnodarského kraje.

„Faktem je, že od prosince 2022 se ruské ztráty na bojištích několikanásobně zvýšily. Počet úmrtí raketově roste. V poslední době patřily všechny hroby mužům mobilizovaným do války a wagnerovcům, a jen velmi málo profesionálním vojákům,“ říká Vitalij s odkazem na své statistiky.

Poslední oficiální čísla o počtu mrtvých Rusko zveřejnilo loni v září, kdy podle ministra obrany Sergeje Šojgua na Ukrajině zemřelo 5937 vojáků. Neoficiální odhady celkových ztrát ale hovoří o desetitisících až statisících padlých.

Rusové přišli na Ukrajině už o 200 000 vojáků, odhaduje Západ

Válka na Ukrajině

Výhrůžky od anonymů i policie

„Kdyby lidé zjistili skutečné ztráty z bojiště, zbláznili by se,“ dodává Votanovskij, který první výhrůžky začal dostávat hned po prvním zveřejněném příspěvku o svých zjištěních.

Ve zprávách, jejichž kopie poskytl BBC, dostával výhrůžky smrtí, dokonce obdržel i výhrůžné telefonáty, kdy se neznámý volající vydával za pracovníka pohřební služby a doporučoval mu vybrat si hrob, protože „nyní nastal čas, kdy by měl uvažovat o konci svého života“.

Poslední kapka podle něj přišla minulý týden. „Procházel jsem kolem policejní stanice v Krasnodaru a jeden z policistů mě poznal. Řekl mi ‚připrav se, už se to blíží‘. Myslel tím reakci státu na rozhovory, které jsem poskytoval. Měli toho dost, aby proti mně zahájili trestní řízení,“ vzpomíná Votanovskij, jenž krátce poté uprchl do Arménie, odkud rozhovor pro BBC poskytl. Nyní si plánuje zažádat o politický azyl v Německu.

Ruská ofenziva slábne

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám